Diferențele dintre ciorba rădăuțeană și „a la grec”? Pot fi uşor confundate, mulţi români nu ştiu ce le deosebeşte
Ciorba rădăuțeană și ciorba „a la grec” sunt două preparate extrem de îndrăgite de români, mai ales că sunt de-a dreptul delicioase. Cele două sunt adesea confundate, așa că astăzi vă prezentăm care sunt diferențele dintre ciorba rădăuțeană și „a la grec”. Majoritatea gospodinelor nu le știu să le deosebească!
Cum se prepară ciorba rădăuțeană și de unde provine
Ciorba rădăuțeană, cât și cea a la grec, seamănă izbitor una cu cealaltă și sunt la fel de gustoase și delicioase, dar există anumite diferențe între cele două feluri de mâncare.
Ciorba rădăuțeană a fost preparată prima dată la Rădăuți, județul Suceava, de o bucătăreasă, în anii ’70. Cea care a dat naștere acestui preparat a fost Cornelia Dumitrescu, care a pus pui în ciorba de burtă, la insistențele soțului său. Ulterior, ciorba sa a fost introdusă în meniul unor restaurante locale din țară. În prezent, ciorba rădăuțeană este la mare căutare și este considerată una dintre cele mai bun mâncăruri tradiționale românești.
Cum a luat naștere ciorba a la grec
Ciorba „a la grec” este asemănătoare cu cea rădăuțeană. Acest fel de mâncare mai este cunoscut sub denumirea de avgolemono. Ciorba de pui „a la grec” este, de fapt, o supă cremoasă, care constă într-o combinație de ouă bătute, amestecate cu zeamă de lămâie.
Se crede că originile ciorbei a la grec s-ar afla în sudul Europei, mai precis în Grecia. În trecut, ciorba nu se prepara cu lămâie, ci cu sucul strugurilor care erau necopți. Abia în secolul al X-lea, lămâile au luat locul strugurilor necopți în ciorba „a la grec”. Atunci, această ciorbă era denumită “sopa de huevos y limon” (n.r. supă de ou-lămâie).
Diferențele dintre ciorba rădăuțeană și „a la grec”
Ciorba rădăuțeană și cea „a la grec” sunt asemănătoare, dar există câteva ingrediente care le deosebesc. Spre exemplu, ciorba rădăuțeană se face cu oțet, în vreme ce ciorba „a la grec” este acrită cu zeamă de lămâie.
În plus, ciorba rădăuțeană se gătește cu făină, iar la „a la grec” se folosește smântână. O altă diferență majoră între cele două este faptul că, carnea de pui tăiată fâșii, se adaugă la final la ciorba rădăuțeană.
Rețetă ciorbă de pui la a grec
Ingrediente:
- 1-2 legături pătrunjel
- zeama de la 1-2 lămâi
- 1 ou piper măcinat
- 3-4 boabe piper
- 1 păstârnac
- 1 rădăcină pătrunjel
- 1 ţelină rădăcină şi frunze
- sare
- 2 ardei
- 1-2 cepe
- 1 pui
- 2 morcovi
- 50 g unt
- 3 linguri făină.
Mod de preparare:
Se curăţă şi se spală puiul. Se pune să fiarbă în apă cu un praf de sare. Se lasă să fiarbă la foc mic, de la început până la sfârşit, ca să nu scadă brusc. Se curăţă legumele şi se spală bine. Se pun să fiarbă întregi împreună cu puiul.
Oala se acoperă cu un capac. Se verifică dacă au fiert legumele şi puiul, apoi se iau de pe foc şi se strecoară în altă oală. Se sparge oul, se bate bine cu un praf de sare şi se adaugă făina cernută. Se obţine o cremă consistentă şi pune în supă trecută prin furculiţă. Supa se lasă să mai dea în clocot câteva minute, se condimentează cu sare şi piper, după gust, iar după ce s-a luat de pe foc se adaugă untul şi se serveşte ornată cu pătrunjel verde şi zeamă de lămâie. Poftă bună!
Citește și: Ce să faci dacă s-a brânzit ciorba rădăuțeană. Trucul secret cu care o salvezi
Rețetă ciorbă rădăuțeană
Ingrediente:
- un piept de pui
- 2 gălbenușuri
- 200 ml smântână
- 2 morcovi
- 1/2 țelină
- un ardei capia
- o ceapă
- 4 căței usturoi
- 2-3 linguri oțet
- o legătură de pătrunjel
- sare și piper.
Mod de preparare:
Prima dată se curăță legumele și se taie în bucăți mai mari. Se pun doi litri de apă într-o oală și se adaugă puțină sare. Se pune apa la foc și se adaugă bucățile de legume și pieptul de pui. La ciorba rădăuțeană se folosește pieptul de pui cu piele cu tot.
Legumele se lasă la fiert și pieptul de pui pentru aproximativ 40-50 minute. Apoi se oprește focul, se scot legumele și pieptul de pui și se lasă la răcit. Separat, se pasează țelina, ceapa și unul dintre cei doi morcovi.
Pieptul de pui se rupe fâșii, dar înainte se înlătură pielea lui. Se adaugă apoi în ciorba rădăuțeana legumele pasate, cele tocate și pieptul de pui. Se pune din nou oala la fiert pe foc și se lasă circa 10-15 minute.
Într-un bol se sparg două ouă, se pun gălbenușurile și se adaugă 200 ml smântână grasă de gătit. Se amestecă gălbenușurile cu smântână și se pun patru căței de usturoi dați pe răzătoare. Pentru ca ouălele să nu se coaguleze, se toarnă treptat în compoziție o parte din supa fierbinte, până ce ajunge la o temperatură apropiată cu supa din oală. După 10 minute, se oprește focul și se adaugă în ciorbă compoziția de ouă, smântână și usturoi. Se amestecă foarte bine, se adaugă și 2-3 linguri de oțet și pătrunjelul tocat mărunt. Se servește caldă. Poftă bună!
Citește și: Ce să pui în ciorbă în loc de borş. E secretul moldovencelor