Diferența dintre sucul natural de fructe și sucul concentrat de fructe. Ce să știi înainte să le consumi

Diferența dintre sucul natural de fructe și sucul concentrat de fructe. Ce să știi înainte să le consumi
Diferența dintre sucul natural și sucul concentrat de fructe. Ce tip de suc este cel mai sănătos pentru consum.

Care este cea mai bună variantă de suc pe care trebuie să o cumperi de la magazin – cea pe care scrie „100% suc natural” sau „suc concentrat”? Cu siguranță ai fost pus și tu în fața unei astfel de alegeri. În rândurile de mai jos vom încerca să răspundem la câteva întrebări despre aceste produse. Diferența dintre sucul natural și sucul concentrat de fructe.

Diferența dintre sucul natural și sucul concentrat de fructe

Sucul concentrat de fructe este suc obținut din fructul propriu-zis. Diferența dintre acesta și sucul natural este că cel dintâi a fost procesat. Cu alte cuvinte, după obținerea sucului natural din fruct, conținutul de apă a fost evaporat și uscat pentru a obține o pulbere. Această formă de pulbere se numește concentrat.

Pentru a înțelege mai bine despre ce este vorba, îți prezentăm o formulă ce explică procesul din spatele sucului concentrat.

100% suc concentrat = 100% suc din fructul propriu-zis + apă (poate absenta) + conservanți/aditivi.

Evaporarea apei are un avantaj comercial în cazul sucului concentrat. Sucul de fructe devine mai puțin voluminos. Prin urmare, este mai ieftin de transportat. Explicația este foarte simplă: apa are o masă mai grea decât pulberea uscată.

După obținerea pulberei, sucul este lichefiat prin injectare cu apă în cadrul unei fabrici de îmbuteliere. La îmbuteliere se mai adaugă și unii conservanți și coloranți alimentari pentru a extinde durata de conservare, dar și pentru a îmbunătăți aspectul și aroma sucului. Unii producători adaugă și substanțe nutritive suplimentare în suc, în cadrul procesului de îmbuteliere.

Ce fel de suc trebuie să cumperi de la magazin

Sucul natural de fructe este cea mai apropiată versiune de extract de suc proaspăt. În cazul acestuia, apa nu este evaporată. Acest tip de suc este extras din fructul propriu-zis și îmbuteliat direct. Trebuie precizat că producătorii adaugă și în cazul acestuia conservanți și altele, când îmbuteliază produsul.

Când vrei să cumperi suc de la magazin, recomandat este să îl achiziționezi pe cel natural în detrimentul celui concentrat. Ce trebuie să știi este că sucul pe care scrie „100% natural” începe să își piardă gustul în momentul în care intră în contact cu oxigenul.

Acest lucru se întâmplă din cauza reacțiilor care au loc în suc. Cu siguranță ai observat că, de obicei,sucul de lămâie lăsat în aer liber începe să devină foarte acru. Acest fenomen are loc, așa cum am spus, din cauza interacțiunii cu oxigenul.

Sucul „100% natural” trebuie consumat, de regulă, în cel mult două ore de la achiziționare. În caz contrar, valoarea sa nutritivă reală începe să dispară exponențial, potrivit InHouseRecipes.com.

De ce nu este recomandat să consumăm sucul îmbuteliat

Nu la fel se întâmplă și în cazul sucului pasteurizat. În cadrul acestui proces are loc încălzirea lichidului, pentru a ucide germenii. Aproape 99% din sucurile îmbuteliate au fost procesate pentru a rezista o perioadă îndelungată pe rafturile magazinelor, fără a se strica. Pentru a evita pierderea gustului sau a texturii, producătorii adaugă coloranți sau aditivi.

În mod cert, sucul îmbuteliat, indiferent că este natural sau concentrat, conține mai puțină valoare nutritivă decât fructele propriu-zise. Specialiștii recomandă să consumăm fructe, nu suc, dacă vrem să ne bucurăm de toate beneficiile pe care ni le pot oferi.