04 iul. 2023 | 08:05

Diferența dintre soc și socată. Ce beneficii au florile de soc pentru corpul tău și când pot deveni periculoase

Diverse
Diferența dintre soc și socată. Ce beneficii au florile de soc pentru corpul tău și când pot deveni periculoase
Diferența dintre soc și socată

Te-ai întrebat vreodată care este diferența dintre soc și socată? Află, din rândurile de mai jos, ce beneficii au florile de soc pentru organsmul uman și în ce condiții pot deveni periculoase.

Care este diferența dintre soc și socată

Suc răcoritor, tincturi cu proprietăți neașteptate, deserturi delicioase – sunt doar câteva produse consumate de românii din toate colțurile țării ce îl au ca ingredient principal.

Te-ai întrebat vreodată care este diferența dintre soc și socată? Ei bine, socul este planta care ne oferă florile din care se prepară celebra băutură: socată. Este un arbust ce aparține familiei Adoxaceae, cea mai cunoscută din cele aproape 30 de specii fiind Sambucus nigra sau socul negru.

Cu toate că românii folosesc cel mai mult florile de soc, și scoarța și fructele sale sunt surse importante de substanțe benefice pentru organismul uman.

În timp ce florile de soc sunt bogate în sambunigrină, acid malic, acid tanic şi vitamine din complexul B, aminoacizi, zaharuri, vitamina C, fructele acestei plante sunt renumite pentru efectele lor terapeutice. Se spune că pot fi folosite pentru a ameliora constipația, stimula digestia, reglarea tranzitului intestinal. Unii le consumă și în perioadele în care vor să dea jos kilogramele în exces, în condițiile în care reduc pofta de mâncare.

Sucul de soc și socata nu trebuie niciodată confundate. Socata este, de fapt, o băutură preparată din flori de soc, apă și lămâie, în timp ce sucul de soc se obține din fructele plantei.

Te-ar putea interesa și: Secretul prin care o să faci cea mai bună socată. Detaliul banal care face diferența

Cum se consumă și în ce condiții devin periculoase

Sucul se prepară prin zdrobirea fructelor, pasta trecându-se apoi printr-un tifon curat pentru a fi stoarsă. La finalul acestui proces, rămânem cu un lichid închis la culoare, ce se administrează în doze foarte mici, ca medicament, nu băutură răcoritoare, înainte de mese. Doza maximă, pentru adulți, este de nu mai mult de cinci linguri, însă această cură se ține doar dacă este recomandată de un medic. În exces, poate da efecte nedorite.

„Este un foarte bun diuretic dar trebuie administrat cu prudenţă. Chiar dacă este unul dintre purgativele cel mai uşor de tolerat (fiind mai puţin iritativ decât crusinul, fructele de soc pot produce iritaţii persoanelor cu colon sensibil”, precizează Elena Badea, specialist în plante medicinale, pentru Adevărul.

Fructele de soc se consumă cu mare grijă, având efecte puternice asupra organismului uman. Dacă nu respectăm indicațiile medicului și depășim dozele recomandate cu doar câteva grame, putem avea parte de reacții negative. În cantități mari – peste 200 de grame – aceste fructe pot irita gâtul, pot cauza dificultăţi în respiraţie, vomă, arsuri la stomac şi chiar convulsii.

Te-ar putea interesa și: Cea mai bună rețetă de socată fără drojdie. Ingredientul care îi dă gustul perfect

Parteneri
Ce a găsit fratele Mădălinei Manole la mormântul artistei, de Crăciun
Redactia.ro
2025 este Anul Șarpelui, un an care anunță transformări profunde și șanse mari de a descoperi dragostea
Click.ro
Cum dau autoritățile apă la moară fanilor teoriei conspiraționiste Chemtrails
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Andreea Bostănică, în lacrimi pe Tik Tok după ce a pierdut o brățară de 20.000 euro. Influencerița a stârnit revolta internauților
Unica.ro
Se construiește încă un pod peste Dunăre. Investiție uriașă
EVZ.ro
Wow! Ce cadou scump a primit soțul Andreei Popescu! E o geantă și costă mai mult decât o mașină second hand / VIDEO
Spynews
Verdict pentru Simona Halep. Veștile nu sunt bune deloc: Coșmarul continuă
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
CUTREMUR în România! ORAȘUL unde s-a SIMȚIT cel mai PUTERNIC
Mediaflux
Iustina și Cornel de la Insula Iubirii și-au botezat fetița. Imagini de la emoționantul eveniment / FOTO
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro