Te-ai întrebat vreodată care este diferența dintre soc și socată? Află, din rândurile de mai jos, ce beneficii au florile de soc pentru organsmul uman și în ce condiții pot deveni periculoase.
Suc răcoritor, tincturi cu proprietăți neașteptate, deserturi delicioase – sunt doar câteva produse consumate de românii din toate colțurile țării ce îl au ca ingredient principal.
Te-ai întrebat vreodată care este diferența dintre soc și socată? Ei bine, socul este planta care ne oferă florile din care se prepară celebra băutură: socată. Este un arbust ce aparține familiei Adoxaceae, cea mai cunoscută din cele aproape 30 de specii fiind Sambucus nigra sau socul negru.
Cu toate că românii folosesc cel mai mult florile de soc, și scoarța și fructele sale sunt surse importante de substanțe benefice pentru organismul uman.
În timp ce florile de soc sunt bogate în sambunigrină, acid malic, acid tanic şi vitamine din complexul B, aminoacizi, zaharuri, vitamina C, fructele acestei plante sunt renumite pentru efectele lor terapeutice. Se spune că pot fi folosite pentru a ameliora constipația, stimula digestia, reglarea tranzitului intestinal. Unii le consumă și în perioadele în care vor să dea jos kilogramele în exces, în condițiile în care reduc pofta de mâncare.
Sucul de soc și socata nu trebuie niciodată confundate. Socata este, de fapt, o băutură preparată din flori de soc, apă și lămâie, în timp ce sucul de soc se obține din fructele plantei.
Te-ar putea interesa și: Secretul prin care o să faci cea mai bună socată. Detaliul banal care face diferența
Sucul se prepară prin zdrobirea fructelor, pasta trecându-se apoi printr-un tifon curat pentru a fi stoarsă. La finalul acestui proces, rămânem cu un lichid închis la culoare, ce se administrează în doze foarte mici, ca medicament, nu băutură răcoritoare, înainte de mese. Doza maximă, pentru adulți, este de nu mai mult de cinci linguri, însă această cură se ține doar dacă este recomandată de un medic. În exces, poate da efecte nedorite.
„Este un foarte bun diuretic dar trebuie administrat cu prudenţă. Chiar dacă este unul dintre purgativele cel mai uşor de tolerat (fiind mai puţin iritativ decât crusinul, fructele de soc pot produce iritaţii persoanelor cu colon sensibil”, precizează Elena Badea, specialist în plante medicinale, pentru Adevărul.
Fructele de soc se consumă cu mare grijă, având efecte puternice asupra organismului uman. Dacă nu respectăm indicațiile medicului și depășim dozele recomandate cu doar câteva grame, putem avea parte de reacții negative. În cantități mari – peste 200 de grame – aceste fructe pot irita gâtul, pot cauza dificultăţi în respiraţie, vomă, arsuri la stomac şi chiar convulsii.
Te-ar putea interesa și: Cea mai bună rețetă de socată fără drojdie. Ingredientul care îi dă gustul perfect