12 mart. 2024 | 14:41

Diferenţa dintre ouăle albe şi maro. Deosebirile pe care le au în funcţie de coajă

Utile
Diferenţa dintre ouăle albe şi maro. Deosebirile pe care le au în funcţie de coajă
Mulți oameni au o preferință când vine vorba de culoarea ouălor

Le consumăm în fiecare zi, și sunt unul din alimentele de bază. Dar te-ai întrebat care este diferenţa dintre ouăle albe şi maro? Citește mai departe și află deosebirile pe care le au în funcţie de coajă.

Află care este diferenţa dintre ouăle albe şi maro

Culoarea cojii de ou poate depinde de rasa de pui. În timp ce culoarea nu afectează de obicei substanțele nutritive dintr-un ou, alți factori, cum ar fi mediul în care trăiește găina și nivelul de stres, o pot afecta.

Vezi și: Se mănâncă sau nu ouăle care au pete roşii pe gălbenuş? Specialiştii elucidează misterul

Mulți oameni au o preferință când vine vorba de culoarea ouălor. Unii oameni cred că ouăle maro sunt mai sănătoase sau mai naturale, în timp ce alții consideră că ouăle albe sunt mai curate sau pur și simplu au un gust mai bun.

În afară de culoarea cojii de ou, există puține diferențe între ouăle albe și cele brune. Culoarea cojii de ou depinde de rasa găinii. În general, ouăle cu coajă albă provin de la găini cu pene albe, în timp ce ouăle cu coajă maro sunt produse de găini cu pene maro.

Diferenţa dintre ouăle albe şi maro. Deosebirile pe care le au în funcţie de coajă

Din punct de vedere nutrițional, atât ouăle maro, cât și cele albe sunt identice, cu excepția cazului în care hrana a fost îmbunătățită pentru ouăle speciale, cum ar fi Omega-3. Dar care este diferența dintre ouăle albe şi maro? Iată care sunt criteriile.

Culoarea cojii de ou face diferența

Cea mai evidentă diferență între ouăle albe și cele maro este, desigur, culoarea cojii lor. Ouăle albe au o coajă albă sau palidă, în timp ce ouăle maro au o coajă mai închisă, de culoare cafeniu.

Această variație de culoare este pur cosmetică și nu are nicio influență asupra calității, gustului sau valorii nutritive a oului.

Rasa găinilor face diferența între ouăle albe şi maro

Culoarea cojii unui ou este determinată de rasa găinii care îl depune. Găinile cu pene și lobii urechilor de culoare albă depun de obicei ouă albe, în timp ce găinile cu pene și lobi urechilor de culoare roșie sau maro depun de obicei ouă maro.

Diferenţa dintre ouăle albe şi maro. Deosebirile pe care le au în funcţie de coajă

Nutriția găinilor nu este o diferențiere

Dacă ne referim la calitățile nutrționale ale ouăelor albe și maro, nu există nicio diferență nutrițională, ambele tipuri de ouă având aceleași substanțe nutritive esențiale. Culoarea cojii de ou este pur și simplu rezultatul pigmenților depozitați pe coajă în timpul procesului de depunere a ouălor și nu are niciun impact asupra conținutului nutrițional al oului în sine.

Vezi și: Care ouă sunt mai bune: cele albe sau cele maro? Diferenţa dintre ele

Dacă vorbim de gust, nici aici nu este diferență, având în vedere că nu este determinat de faptul că sunt albe sau maro.

Costurile reprezintă diferenţa dintre ouăle albe şi maro

Aici am putea vorbi de diferențe, având în vedere că ouăle maro au tendința de a fi ceva mai scumpe. Diferențele de preț dintre cele două se datorează adesea faptului că vorbim de rase de găini mai mari, când ne referim la ouăle maro, și care vor avea nevoie de mai multă hrană și spațiu pentru a produce ouă.

În prezent, găinile ouătoare maro au aproape aceleași costuri de producție ca găinile ouătoare albe. Cu toate acestea, ouăle lor tind să aibă în continuare un preț mai mare. Acest lucru se poate datora faptului că ouăle de specialitate, cum ar fi cele crescute în aer liber sau ecologice, tind să fie mai degrabă maro decât albe.

Chiar dacă ouăle maro și cele albe par a fi la fel din toate punctele de vedere, cu excepția culorii, ouăle maro tind să coste mai mult la magazin. Acest fapt i-a determinat pe mulți oameni să creadă că ouăle brune sunt mai sănătoase sau de o calitate mai bună decât cele albe.

Diferenţa dintre ouăle albe şi maro. Deosebirile pe care le au în funcţie de coajă

Cu toate acestea, în trecut, ouăle maro costau mai mult deoarece găinile ouătoare maro tindeau să fie mai mari și să depună mai puține ouă decât găinile ouătoare albe. Prin urmare, ouăle maro trebuiau să fie vândute la un preț mai mare pentru a compensa costurile suplimentare.

Deosebirile pe care le au în funcţie de coajă

Un actor de diferențiere, poate la fel de important, este dacă există cerere pe piață pentru un tip de ouă, iar acest factor este influențat și de preferințele consumatorilor. Ca urmare, producătorii de ouă își pot ajusta producția pentru a satisface cererea de ambele tipuri de ouă de pe piață.

Adesea, persoanele care preferă ouăle maro o fac pentru că sunt de părere că ouăle maro sunt mai sănătoase și mai naturale decât cele albe. Cu toate acestea, adevărul este că toate ouăle sunt foarte asemănătoare din punct de vedere nutrițional, indiferent de mărimea, categoria sau culoarea lor

Atât ouăle brune, cât și cele albe sunt alimente sănătoase. Un ou obișnuit conține o mulțime de vitamine, minerale și proteine de înaltă calitate, toate acestea învelite în mai puțin de 80 de calorii. Oamenii de știință au comparat ouăle cu coajă maro cu cele cu coajă albă pentru a vedea dacă există vreo diferență.

Vezi și: Diferențele dintre ouăle albe și ouăle maro din Lidl, Kaufland și alte magazine. Ce să știi înainte să le cumperi

Mai multe studii au constatat că culoarea cojii nu afectează în mod semnificativ calitatea sau compoziția ouălor. Acest lucru înseamnă că culoarea cojii unui ou nu are prea mult de-a face cu cât de sănătos este acesta.

Diferenţa dintre ouăle albe şi maro este reprezentată de pigmentul din coajă

Cu toate acestea, alți factori pot afecta conținutul nutrițional al unui ou. De exemplu, mediul în care trăiește găina poate avea un efect major. Ouăle provenite de la găini cărora li se permite să se plimbe la soare conțin de 3-4 ori mai multă vitamina D decât cele provenite de la găini crescute în mod convențional.

Tipul de hrană pe care o consumă o găină poate afecta, de asemenea, conținutul de nutrienți din ouăle sale. Găinile hrănite cu o dietă bogată în acizi grași omega-3 produc ouă care conțin niveluri mult mai mari de acizi grași omega-3 decât în mod normal. Același efect a fost constatat și în cazul vitaminei D atunci când găinile mănâncă furaje îmbogățite cu vitamina D.

Diferenţa dintre ouăle albe şi maro. Deosebirile pe care le au în funcţie de coajă

Unele studii sugerează că ouăle maro ar putea avea niveluri ușor mai ridicate de acizi grași omega-3 în comparație cu ouăle albe, mai ales dacă găinile sunt hrănite cu o dietă bogată în acizi grași omega-3. De asemenea, ouăle maro pot conține niveluri mai ridicate de luteină și zeaxantină, care sunt antioxidanți ce promovează sănătatea ochilor.

Acești nutrienți se găsesc în gălbenușul de ou și sunt importanți pentru menținerea unei viziuni bune. Fiecare ou conține aproximativ 186 miligrame de colesterol, care se găsește în principal în gălbenuș. De asemenea, aceste ouă sunt bogate în diverse vitamine și minerale, inclusiv vitamina A, vitamina D, vitamina B12, riboflavină, seleniu și fosfor.

Parteneri
Divorț în familia regală. Au decis să-și spună adio prin intermediul unui comunicat de presă
Redactia.ro
”Victima” luptătorului suspendat pe viață a răbufnit: ”Toată lumea i-a cerut”. Ce a pățit după episodul fără precedent
Digisport.ro
Zodii care își vor dubla norocul și vor obține bani rapid în perioada 24 – 30 aprilie. Vor avea parte de venituri suplimentare care îi vor face foarte fericiți.
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a arestat pe iubitul ei
Digi24
Un copil de 10 ani a făcut o mărturisire care le-a dat fiori polițiștilor și a dus la rezolvarea unui caz de crimă vechi de 2 ani
Digi24
Cum arată la interior vila din Las Vegas a Anamariei Prodan. 'Lămâi și mandarini ca ai mei nu are nimeni!'
Unica.ro
Vreme extremă în România. ANM a emis alertă
EVZ.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
Ungaria, AJUTOR NESPERAT pentru România. Au dat vestea uriașă chiar astăzi, 23 APRILIE: Avem un plan
Capital.ro
El este Tan, bărbatul de 60 de ani care deţine secretul tinereții fără bătrânețe: "S-a întâmplat natural, organic"
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
Armata OBLIGATORIE în România? ANUNȚUL lui Iohannis! AVERTISMENT cutremurător privind RĂZBOIUL în Europa
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Imagini cu Adelina Pestrițu în metrou. Cum s-a pozat în transportul în comun: „Faima nu te poate opri să faci lucruri normale”
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro