Dezvăluirea șocantă despre Instagram. Vizează direct fetele. Părinți, grijă mare!

de: Ștefan R. Apostol
17 09. 2021

În urmă cu un an cercetătorii din cadrul Instagram  studiau experiențele tinerilor și întrebau dacă aceasta face parte dintr-un fenomen mai larg. Constatările lor au confirmat unele probleme grave de comportament la tineri, și în special la fetele tinere. Cu toate astea, Facebook a păstrat secret cercetarea internă timp de doi ani. Acest aspect sugerează că aplicația sa de Instagram face ca problemele legate de imaginea corpului să fie mai grave pentru adolescente, potrivit unei scurgeri de informații din partea companiei.

Facebook a păstrat secretă cercetarea internă despre Instagram timp de doi ani

Începând din 2019, personalul companiei a studiat impactul produsului lor asupra stărilor de spirit ale utilizatorilor mai tineri. Cercetările lor au descoperit în mod repetat că este dăunător pentru o proporție mare, în special pentru adolescente.

Studiul realizat de Facebook arăta că un procent de 32% dintre fetele adolescente au spus că „atunci când s-au simțit rău în legătură cu corpul lor, Instagram le-a făcut să se simtă mai rău”. Datele au fost prezentate de cercetători în martie 2020, într-o ședință internă a Facebook, și publicată de The Wall Street Journal.

Comparațiile pe Instagram pot schimba modul în care femeile tinere se văd și se descriu pe sine.”, este una din concluziile alarmante ale acestui studiu ascuns de Facebook opiniei publice timp de 2 ani de zile. Studiul Instagram, alcătuit din constatări din focus grupuri, sondaje online și studii jurnal în 2019 și 2020, arată pentru prima dată cât de conștientă este compania de impactul produsului său asupra sănătății mintale a adolescenților.

Mark Zuckerberg a susținut că rețelele sociale au mai multe efecte pozitive

Și totuși, în public, directorii de la Facebook, care dețin Instagram din 2012, și-au minimizat în mod constant impactul negativ asupra adolescenților. Afirmația proprietarului Facebook, Mark Zuckerberg, era făcută în martie anul curent, referindu-se la efectul Instagram asupra sănătății mintale.

În mai, Adam Mosseri, care se ocupă de Instagram, a declarat că a văzut că cercetările sugerau că efectele sale asupra sănătății mintale a adolescenților sunt probabil „destul de mici”. Directorii de marketing și proiectarea produselor și oamenii de știință de la Facebook au ajuns la concluzia că unele dintre probleme, cum ar fi „comparația socială”, erau specifice Instagram și nu erau reproduse de alte platforme.

Tendințe sinucigașe după folosirea aplicației Instagram

Printre cele mai îngrijorătoare constatări în cercetarea Instagram a fost că au apărut utilizatorii care au raportat gânduri suicidare. Un procent de 13% din adolescenții din Marea Britanie și 6% în SUA au urmărit aceste postări pe Instagram. Un alt studiu transatlantic a constatat că peste 40% dintre utilizatorii Instagram care au declarat că se simt „neatractivi” au declarat că sentimentul a început în timpul utilizării aplicației.

Aproximativ un sfert dintre adolescenți care au raportat că se simt „nu suficient de buni” au spus că au început să simtă asta pe Instagram. Concluziile interne ale Facebook reflectă o serie de studii care implică social media într-o epidemie de probleme de sănătate mintală în rândul tinerilor.

În 2017, YoungMinds și Societatea Regală pentru Sănătate Publică au publicat cercetări care evidențiază Instagram ca având cel mai mare impact asupra bunăstării mentale a tinerilor din toate rețelele sociale. Emma Thomas, directorul executiv al organizației de caritate, a spus că, deși rețelele de socializare ar putea fi benefice, acestea au venit și cu presiuni crescute.