Amenințările NATO la adresa Rusiei sunt de-a dreptul înfricoșătoare, iar acestea ar putea constitui un motiv întemeiat pentru care Putin ar renunța la amenințările sale nucleare. Fostul șef CIA, David Petraeus, a dezvăluit fără ocolișuri la ce să se aștepte Rusia în cazul în care va decide să atace Ucraina. Din păcate, dacă Vladimir Putin ar apăsa butonul roșu al valizei de la Kremlin, războiul ar escalada și mai mult, iar sănătatea popoarelor statelor membre NATO ar fi, de asemenea, în pericol.
Amenințările Rusiei privind un atac nuclear asupra Ucrainei par să fie tot mai mult luate în seamă de Occident, motiv de alertă maximă pentru toate statele membre. Fostul șef CIA, David Petraeus, a fost întrebat cum ar acționa NATO, în cazul unui posibil atac nuclear al Rusiei în Ucraina.
În ciuda amenințărilor transmise de consilierul pentru securitate națională a SUA, Jake Sullivan, potrivit cărora, Rusia ar suporta „consecințe catastrofale” în cazul unui asemenea scenariu nuclear, Vladimir Putin nu pare foarte intimidat. De asemenea, SUA și Rusia comunică constant despre răspunsul NATO la adresa Rusiei, dacă aceasta va decide să atace nuclear Ucraina.
Rezumând planurile NATO cu privire la modul în care ar pedepsi Rusia, David Petraeus a oferit asigurări privind distrugerea trupelor și echipamentelor rusești, precum și a flotei ruse din Marea Neagră.
„Doar pentru a vă oferi o ipoteză, am răspunde prin desfășurarea unui efort NATO, un efort colectiv, care ar elimina toate forțele convenționale rusești pe care le putem vedea și identifica pe câmpul de luptă din Ucraina și, de asemenea, în Crimeea, precum și toate navele din Marea Neagră”, a transmis fostul șef CIA.
Fostul șef CIA a vorbit despre efectele nocive pe care un atac nuclear la adresa Ucrainei le-ar avea, acestea fiind resimțite la nivelul tuturor țărilor NATO din apropiere. În acest caz, atacul nuclear ar fi considerat împotriva Alianței, iar un răspuns radical nu ar întârzia să apară.
„S-ar putea argumenta că este vorba de așa ceva. Cealaltă variantă este că atacul este atât de îngrozitor încât trebuie să existe un răspuns, nu poate rămâne fără răspuns”, a transmis generalul american în retragere.
În ciuda faptului că NATO ar răspunde Rusiei, șeful CIA a declarat că nimeni nu dorește ca acest război să ajungă la o „escaladare nucleară. Cu toate acestea, amenințările din partea NATO au rolul de a „arăta că acest lucru nu poate fi acceptat în niciun fel”, a indicat David Petraeus.
Fostul șef CIA a abordat și subiectul crizei energetice din Europa, datorată războiului din Ucraina. Acesta a vorbit despre dorința lui Vladimir Putin de răzbunare pentru faptul că Rusia a fost izolată de majoritatea statelor. Cu toate acesta, David Petraeus și-a încheiat interviul într-o notă pozitivă, având convingerea că în ciuda greului suportat de Europa în această iarnă, statele vecine vor continua să susțină Ucraina.
„Și, știți, rușii au îndurat mai mult decât Napoleon și decât naziștii și așa mai departe. Dar nu cred că vor reuși să îndure mai mult decât Europa.
Europa va avea o iarnă grea, va exista un flux foarte redus de gaze naturale, dar vor trece peste asta și nu cred că vor ceda în ceea ce privește problema sprijinului pentru Ucraina”, a subliniat generalul american, în interviul acordat pentru ABC News.