O discuție dintre o elevă și ministrul Educației a scos la iveală servilismul din sistem

de: Ciprian Ioana
15 04. 2019

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a participat la o dezbatere pe teme educaționale în Satu Mare. La eveniment a participat și eleva care a refuzat să rezolve subiectele de la simularea de Bacalaureat și a predat foaia goală.

Ministrul Educației se plimbă, în această perioadă, prin țară pentru a participa la diverse dezbateri legate de viitorul educației în România. Sălile sunt, de obicei, pline de profesori și directori de școală, dar și de părinți și elevi.

Sunt rare momentele în care întrebările din sală sunt critice la adresa ministrului. Numai că, la Satu Mare, a participat și Andreea Varga, tânăra în vârstă de 17 ani, care a predat lucrarea goală la simulările pentru Bacalaureat. A scris, în schimb, un text întins pe șase pagini, în care critică așa-zisele reforme din Educație.

Tânăra a îndrăznit să-i adreseze ministrului Educației câteva întrebări „altfel”. Nu unele elogioase, ci extrem de pertinente. Atitudinea celor din sală, însă, a demonstrat că în România nu este important și nici recomandat să ai curaj. Mai bine să fii servil și să nu pui prea multe întrebări. Să taci și să înghiți, cum se spune pe românește.

Răspunsurile ministrului, primite cu ropote de aplauze

În momentul în care tânăra Andreea Varga s-a ridicat pentru a-i pune întrebări ministrului, Ecaterina Andronescu a spus că a recunoscut-o. Ministrul Educației știa că îi vor fi puse întrebări directe și pertinente de eleva care a protestat cu foaia goală la simulările pentru Bacalaureat, potrivit edupedu.ro.

”Cu schimbările care nu se fac peste noapte, este un lucru pe care l-am scris și eu în lucrarea mea și m-am legat și de introducerea simulărilor la clasa a VII-a. Ăla a fost un lucru, nu neapărat introdus peste noapte, dar anunțat cu trei săptămâni înainte și nu cred că a fost atractiv nici pentru elevii care au trebuit să învețe următoarele trei săptămâni toată materia care intra la simulare, nici pentru cadrele didactice care au fost nevoite să-și termine lecția până atunci”.
Andreea Varga, elevă

Tânăra a fost privită cu ostilitate de cei prezenți în sală, majoritatea fiind profesori și directori de școli. Adică „subalternii” ministrului Educației, cei care au arătat că au venit doar pentru a o aplauda și pentru a o aproba pe Ecaterina Andronescu.

Dezbaterea, în  aceste condiții, nu ar fi avut cum să arate ca o dezbatere. Dar tânăra a avut, totuși, curaj să pună întrebări. În momentele în care a vorbit eleva, în sală era liniște, iar privirile erau încruntate.

Servilismul din sistemul de învățământ

Răspunsurile ministrului Educației erau, însă, primite cu ropote de aplauze, într-o exemplară coordonare a atitudinii servile.

”Aici am un răspuns care, fără îndoială n-o să-ți placă, dar este replica mea de profesor. Un elev nu învață pentru examen, un elev nu învață pentru notă, un elev învață pentru a ști și a ști ce să facă cu ceea ce învață, și învață în fiecare zi, Da? Deci nu învățăm doar pentru că se dau simulările…”.
Ecaterina Andronescu, ministrul Educației 

Tânăra a mers mai departe și a adus în discuție comportamentul multor elevi, care preferă să vâneze notele.

„Nu cred că elevii sunt obsedați de notă, aceasta este mai degrabă preocuparea părinților și atunci noi trebuie să schimbăm mentalitatea părinților de a-i determina să afle ce știu copiii și dacă știu ce să facă cu ceea ce învață. Mi se pare că acolo trebuie să umblăm mai mult, la mentalitatea părinților decât la a elevilor. Elevii nu au încotro pentru că acasă, prima întrebare care se pune atunci când se întorc de la școală „este ce notă ai luat astăzi” și dacă „ai știut”. Dar nu…  „Ai știut ce ai învățat” și „ce ai face tu cu ce ai învățat” acestea ar trebui să fie întrebările pe care să le pună părinții. Eu nu am apreciat că tu ai făcut teza aceea și că nu ești un copil inteligent sau ai făcut lucrarea pentru că nu ai știut ce ar fi trebuit să scrii la subiecte. Am apreciat modul în care ai fost notată pentru că profesorul nu avea cum să treacă dincolo de ceea ce ai scris.”.
Ecaterina Andronescu, ministrul Educației

Ministrul a felicitat-o apoi pe tânără pentru scrisoarea critică la adresa sistemului și i-a urat să-și folosească inteligența cu care e înzestrată.  A fost momentul în care toată sala a izbucnit în aplauze.

Cine este Andreea Varga, eleva care a înfruntat-o pe Ecaterina Andronescu

Andreea (Andy) Varga are 17 ani și este elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național Mihai Eminescu din Satu Mare. Ea conduce Consiliului Elevilor Satu Mare. Ecaterina Andronescu are 71 de ani și ocupă funcția de ministru al Educației pentru a patra oară. Ecaterina Andronescu este și profesor universitar.

Recent, tânăra de 17 ani din Satu Mare nu a rezolvat niciun subiect la simularea pentru Bacalaureat. A scris, însă, un mesaj întins pe șase pagini, în care a criticat sistemul de învățământ din România.

Pozele cu mesajul tinerei au fost postate pe Facebook de mama sa.


„De ce vrem să schimbăm sistemul de învăţământ şi am ales să protestăm astfel? Deoarece educaţia de azi îl formează pe omul de mâine, om pe care noi îl numim viitorul ţării. Ar fi cazul să nu mai putem spune că O scrisoare pierdută, de Ion Luca Caragiale, este o operă care aparţine genului dramatic şi care descrie nu doar politica vremii, ci şi pe cea actuală. Ar fi cazul să demonstrăm că nu mai suntem ca pe vremea lui Alexandru Lăpuşneanu şi cei cu defecte patologice nu mai au ce căuta în conducerea ţării. “.
Extras din mesajul tinerei

Profesorul care a corectat lucrarea tinerei i-a scris, la final, că punctul său de vedere este foarte argumentat și concis. Dar cum niciun subiect nu era rezolvat, tânăra a primit nota 1.

Protestul #foaiagoală a fost anunțat de Consiliul Național al Elevilor la începutul lunii martie. Atunci, CNE reclama metodele de evaluare din sistemul actual de învățământ.