Dezastru pentru România. Vom fi din ce în ce mai puțini în viitorul apropiat

Dezastru pentru România. Vom fi din ce în ce mai puțini în viitorul apropiat
Ce spune un studiu realizat de INS

Potrivit Institutului Național de Statistică, populația țării s-ar putea înjumătăți în următorii 50 de ani. Astfel, declinul și îmbătrânirea populației o sa producă efecte în toate direcțiile, de la numărul de parlamentari și europarlamentari, la modificări structurale consistente în economie, dar și în societate.

Dezastru pentru România

De asemenea, INS mai estimează populația în patru variante de calcul, varianta constantă, varianta optimistă, varianta pesimistă și varianta medie.

Astfel, în varianta constantă, România ar urma să ajungă în anul 2070 la 10,8 milioane de locuitori. În cea optimistă, pentru anul 2070, rezultatul proiectării la nivel naţional este de 15,3 milioane locuitori. În varianta pesimistă va fi de 11,8 milioane locuitori, iar în varianta medie, România ar urma să aibă, în anul 2070, o populație rezidentă de 13,2 milioane de locuitori. În plus, în vaarianta intermediară, populaţia rezidentă este estimată, pentru anul 2070, la 13,8 milioane locuitori.

Dar în toate variantele de proiectare, populaţia rezidentă a ţării o să se reducă, cu valori cuprinse între 4,1 milioane persoane (varianta optimistă) şi 8,6 milioane persoane (varianta constantă).

La nivel naţional, populaţia feminină ar continua să fie predominantă, iar în anul 2070 ponderea ei în populaţia rezidentă totală ar varia de la 52,3% (în varianta intermediară) la 53,5% (în varianta constantă), înregistrând-se o creştere faţă de anul 2019 (51,1%). În anul 2070, doar în judeţele Giurgiu şi Teleorman populaţia feminină va fi minoritară, în toate variantele de proiectare, şi în judeţul Botoşani, în toate variantele de proiectare, excepție făcând varianta optimistă în care ponderea pe sexe va fi aproape egală, cu numai 0,1% în favoarea femeilor.

În varianta medie, populaţia rezidentă a tuturor judeţelor o să se diminueze, în perioada 2019-2070, excepție făcând județul Ilfov care va înregistra o creştere a populaţiei rezidente, în anul 2070, cu aproximativ 207,6 mii persoane (cu 42,7%).

De asemenea, scăderea populaţiei rezidente, în perioada 2019-2070, la nivelul judeţelor, în varianta medie de proiectare, o să oscileze între -73,2% (Teleorman) şi -4,5% (Braşov). Judeţele care ar mai înregistra o diminuare a populaţiei mai mică de 100 mii persoane ar fi: Braşov, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Covasna, Harghita, Iaşi, Sălaj, Sibiu, Suceava şi Timiş.

În plus, în 2070, Municipiul Bucureşti ar urma să aibă în continuare cea mai numeroasă populaţie, adică de 1,59 milioane persoane, urmat de judeţul Iaşi, a cărui populaţie o să scadă la 740,1 mii persoane. Tulcea ar mai înregistra o reducere a populaţiei cu aproximativ 108,7 mii persoane (56,2%), rămânând în continuare judeţul cel mai puţin populat.

Apoi, populaţia judeţelor Prahova şi Argeş va înregistra cea mai mare reducere până în anul 2070, de -351,3 mii persoane şi de -271,7 mii persoane.

Situația pe regiuni

Dintre cele 8 regiuni de dezvoltare, în comparaţie cu anul trecut, populaţia rezidentă a regiunilor Sud-Vest Oltenia şi Sud-Muntenia ar urma să fie redusă la puţin peste jumătate în anul 2070. La polul opus va fi însă regiunea Bucureşti-Ilfov, care ar înregistra o scădere de doar -1,3%, asta datorându-se creşterii populaţiei judeţului Ilfov. Scăderea populaţiei din celelalte regiuni ar fi cuprinsă între -21,8% în regiunea Centru şi de -43,8% în regiunea Sud-Est.

De menționat este că pe fondul menţinerii unor valori scăzute ale natalităţii şi fertilităţii, precum şi a migrării populaţiei apte de muncă, structura pe grupe mari de vârstă a populaţiei o să continua să se modifice, în sensul reducerii numărului şi ponderii tinerilor şi a populaţiei adulte, în paralel fiind cu creşterea numărului şi ponderii populaţiei vârstnice.

Urmăriți Playtech.ro și pe