Dezastru pentru români. Ce se întâmplă cu varza murată românească, fix înainte de Crăciun

de: Stan Nicu
13 11. 2020

Este dezastru pentru români după ce au aflat ce se întâmplă cu varza murată românească, fix înainte de Crăciun. Varza românească riscă să devină istorie, după ce pandemia și seceta au afectat foarte tare producția. Unele guri susțin că țăranii nu-și vor mai bate capul nici cu agricultura, nici cu varza murată, pe viitor.

Veste șoc îninte de Crăciun. Atât de prost merge agricultura încât am putea rămâne și fără varză murată

Varza se numără printre alimentele cele mai afectate de secetă, dar și de panedmia de coronavirus care s-a abătut asupra României, scrie mediafax.ro. Cultivarea unui hectar de varză necesită foarte multă muncă și foarte mulțui bani, astfel încât agricultorii ar putea să nu-și mai bată capul pe viitor cu cultivarea verzei.

Dacă nu plouă, varza nu se face fără apă. Norma de udare este între o jumătate de litru, pînă la doi litri şi jumătate zilnic la o căpăţîna de varză. Astfel, se ajunge la un consum de 300-400 de metri cubi de apă la hectar, când nu plouă.

Varza murata, un aliment greu de gasit pe viitor

Câtă varză se face la hectar într-un an bun

Într-un an bun, se recoltează aproximativ 50 de tone de varză la un hectar. S-ar scoate un total de 50.000 lei, dacă varza ar fi vândută în piață, nu en-gros, însă 2020 nu a fost un an deloc bun.

De asemenea, pandemia de Covid-19 a nenorocit micii producători rurali, cu închiderea restaurantelor, care era un segment important al desfacerii en-gros. Mai toate restaurantele îşi făceau propriile rezerve de legume conservate şi varză la murat peste iarnă. Aceasta este prima lovitură. A lovit și la preţ. Spre bucuria ppopulației, acesta a rămas scăzut, în condiţiile concurenţei mari din

Producătorii nu au unde și nici cui vinde varza

Aşa că n-aş crede că un cultivator de varză ar fi rămas cu un profit mai mare de 5-7.000 de lei la hectar, după ce a stat sub arşiţă în cîmp, s-a chinuit pe ploaie la recoltare şi ar fi venit în pragul iernii, să o vîndă la oraş. Dacă ar fi avut unde şi cui să-şi vîndă varza. Dar n-are.

Au fost mai multe şi înainte de închiderea pieţelor, pe capul agricultorului. La însămînţare, nu s-a găsit mînă de lucru pentru întreţinerea culturilor, în condiţiile carantinărilor şi ale intredicţiilor de deplasare. Varza nu e ca sparanghelul.

Piețele au fost închise, nu și marile magazine

Cu mic cu mare, cei care au avut culturi de varză au ieşit ei înşişi la cîmp. La sfărşit, cînd după secetă s-a salvat ce s-a putut salva din recoltă, au fost greutăţi şi cu transportul la piaţă.

Acum, chiar piaţa tinde să nu mai existe: cele socotite închise s-au închis cu totul, pentru că ele sînt locuri unde s-ar răspîndi Covid-ul, cu prioritate faţă de alte locuri. De pildă, decît la METRO, Selgros, Mega Image, Carrefour şi altele – pe care le ştim cu toţii, mari lanţuri de magazine, care au ajuns să se dezvolte vertiginos şi în România”, a scris Mariu Oprea, editorialist.