Dezastru pentru economia României?! Ce se întâmplă cu inflația în țara noastră, anunțul BNR

de: Năstase Mirabela
21 02. 2022

BNR a estimat o rată a inflației de 11.2%, cea mai mare din anul 2004 și până în prezent. Președintele PNL, Florin Cîțu, a anunțat că în aprilie BNR a estimat o rată a inflației de 11.2%, reprezentând cea mai mare din 2004 până în prezent. Iată ce a declarat Florin Cîțu pe pagina de Facebook.

Ce se întâmplă cu inflația în țara noastră, anunțul BNR

Florin Cîțu a vorbit despre rata inflației în România, iar veștile nu ar fi prea bune.

„Până în septembrie 2017, dobânda de politică monetară a fost real pozitivă (mai mare decât rata inflației). Inflația a scăzut în fiecare an în această perioadă. După septembrie 2017, dobânda de politică monetară a devenit real negativă. În aprilie, BNR estimează o rată a inflației de 11.2%, cu o dobândă de politică monetară de doar 2.5%”, a scris Florin Cîțu pe Facebook.

Florin Cîțu a mai arătat că autoritățile trebuie să ia măsuri economice ca să oprească inflația.

„Cât trebuie să crească dobânda de politică monetară (presupunem că deficitul bugetar rămâne constant sau scade) pentru ca rata inflației să scadă până la de 2.5% cât este normal pentru o economie sănătoasă? P.S. 11.2% este cea mai mare rată a inflației din august 2004 și până astăzi.”, a mai notat Florin Cîțu pe rețeaua socială.

Ce este inflația

Inflația se manifestă atunci când se înregistrează o creștere generalizată a prețurilor bunurilor și serviciilor, nu numai ale unor articole specifice, fapt care înseamnă că azi poți să cumperi cu un euro mai puțin decât ai putut cumpăra ieri. Altfel spus, inflația reduce valoarea monedei în timp.

Atunci când calculezi inflației, trebuie să iei în considerare toate bunurile și serviciile care intră în consumul gospodăriilor populației, chiar și:

  • articole zilnice, precum, alimentele, ziarele și benzina
  • bunuri de folosință îndelungată, cum ar fi îmbrăcămintea, calculatoarele personale și mașinile de spălat
  • serviciile, cum ar fi coaforul, asigurările și închirierea de locuințe etc

Se compară prețul coșului de consum de la an la an

Într-un calcul al inflației se iau în considerare toate bunurile și serviciile consumate în gospodăriile populației pe parcursul anului, ele fiind  reprezentate de un „coș” de produse.

Fiecare produs din coș are un preț ce poate varia în timp. Rata anuală a inflației este redată de prețul coșului integral într-o anumită lună, comparativ cu prețul lui în aceeași lună a anului precedent.

De altfel, specialiștii anunțau o inflație ridicată încă de anul trecut și anunțau că inflaţia va rămâne la un nivel ridicat şi în 2022, după ce în ultima parte din 2021 a urcat la maximul ultimului deceniu.