Dezastru climatic pentru București. Vestea cruntă dată de un specialist, se va întâmpla până în 2070

de: Stan Nicu
06 06. 2022

Se anunță dezastru climatic în București, după ce un specialist a spus ce se va întâmpla până în anul 2070. Dacă nu se iau măsurile care ar trebui luate, Capitala nu va mai putea fi locuită așa de ușor peste câțiva ani. Toate detaliile incredibile, disponibile în rândurile de mai jos.

Bucureștiul, de nelocuit în câțiva ani. Avertismentul unui climatolog

Bucureștiul nu va mai putea fi locuit decent în aproximativ 50 de ani, dacă nu se iau măsuri de adaptare conform schimbărilor climatice prin care trecem, a spus climatologul Roxana Bojariu.

Climatologul mai spune spune că furtunile care au măturat România în ultimul timp sunt caracteristice anotimpului cald, însă intensitatea lor depășește tot ce s-a întâmplat până acum în țara noastră.

Intensitatea fenomenelor meteo, una anormală

”Aceste furtuni sunt până la urmă caracteristice sezonului cald, dar intensitatea lor într-adevăr depășește ceea ce știam de acum mai multe decenii. Această intensitate sporită, cu episoade cu ploi foarte abundente, de exemplu, poate fi pusă în legătură cu schimbarea climei, pentru că o atmosferă mai caldă în medie conține o cantitate sporită de vapori de apă, vapori de apă care se evaporă din ce în ce mai mult de la suprafața mai caldă a mărilor, a oceanelor, dar și din solul încălzit din ce în ce mai mult, pe măsură ce intrăm în vară și atunci, pe această încărcătură sau disponibilitate de vapori de apă, în condiții specifice, evident că poți să ai ploi foarte abundente.

Deci fenomenele sunt normale pentru perioada din an, dar intensitatea lor devine din ce în ce mai îngrijorătoare și este cel puțin pentru clima pe care o știam acum mai multe decenii, anormală”, a declarat Roxana Bojariu, conform rfi.ro.

Poluarea va afecta grav Bucureștiul

Astfel, climatologul susține că în București nu se mai putea pur și simplu duce o viață normală în maxim 50 de ani, din cauza poluării.

”În 50 de ani, sigur nu va putea fi locuit în mod decent, să ai o calitate cât de cât decentă a vieții. Cu dezvoltarea haotică, cu izolarea asta a solului, cu suprafețe de spații verzi din ce în ce mai mici și cu traficul ăsta, pentru că și el vine cu probleme, pentru că pe lângă aportul de căldură, care poate fi mai mult sau mai puțin important, avem de-a face și cu poluarea locală, care împreună cu stresul termic, multiplică de fapt efectele stresului termic și ai probleme de sănătate publică foarte mari.

Cetățeanului trebuie să i se ofere posibilitatea de a alege și o cale mai verde de a trăi. Așa, într-un oraș ca Bucureștiul, dacă practic încerci să-ți economisești energia sau apa, vedem că din păcate, infrastructura practic risipește mult mai mult decât efortul cetățeanului.

Transportul public, o mare problemă

Pe urmă, transportul public e o mare problemă. Nu poți să silești omul doar pentru o chestie abstractă să se chinuie într-un transport public care nu este bun, nu este cel necesar unui astfel de mare oraș, deci omul poate să aleagă transportul public, dar dă-i condițiile și posibilitatea să aleagă.

Încep să se facă lucruri și în București în direcția asta, dar vedem că deceniile din urmă și-au spus cuvântul, practic, noi am ratat o șansă a dezvoltării mai armonioase și am mers pe calea asta de urbanism haotic, în care nu mai contează nimic, decât profitul imediat al celor care se ocupă cu afacerile imobiliare”, a conchis Roxana Bojariu, conform sursei citate mai sus.