Detaliul neștiut din certificatul de naștere al lui Ceaușescu. Puțini români au aflat asta
Ce apare în certificatul de naștere al lui Nicolae Ceaușescu și ce detaliu a iscat nedumerirea. Vezi care este data adevărată de naștere a lui Nicolae Ceaușescu.
Detaliul neștiut din certificatul de naștere al lui Ceaușescu
Nicolae Ceaușescu, omul care a condus România cu mână de fier între anii 1965-1989, și-a început cariera politică ca secretar genaral al Partidului Comunist Român, după care a devenit șef de stat.
Nicolae Ceaușescu este omul care a condus România cu mână de fier între anii 1965-1989. Nicolae Ceușescu și-a început cariera politică ca secretar general al Partidului Comunist Român, după care a devenit șef de stat. De altfel, epoca lui Nicolae Ceaușescu a devenit în memoria multor români sinonim cu foametea, întunericul și lipsa drepturilor de exprimare și de mișcare. Numai o mică parte, și anume, activiștu PCR, membri ai Securității și alte câteva categorii sociale o duceau foarte bine, având multe beneficii.
Astfel, până la căderea regimului comunist, care a culminat cu executarea cuplului de dictatori, puțini români știau ce se întâmplă în viața familiei Ceaușescu. La 30 de ani de la Revoluție, mărturiile celor implicați direct în deciziile politice, documente și imaginile de arhivă permit azi o mai bună înțelegere asupra lucrurilor care se întâmplau atunci.
În ce privește data nașterii lui Nicolae Ceaușescu, până la Revoluția din 1989 se cunoștea că Nicolae Ceaușescu s-a născut la 26 ianuarie 1918, la Scornicești, Olt. Chiar și așa în certificat naștere Nicolae Ceaușescu, descoperit după ce liderul comunist a fost omorât se dezvăluie faptul că el s-ar fi născut la data de 23 ianuarie 1918, de fapt.
De ce a fost declarata nașterea dictatorului trei zile mai târziu
Potrivit documente Nicolae Ceaușescu, 26 ianuarie a fost data la care tatăl său, Andruță, l-a înscris în registrul de stare civilă:
”Act de naștere din anul una mie nouă sute optsprezece, luna ianuarie, ziua două zeci și șase, la orele douăsprezece amiazi. În ziua de două zeci și trei ale curentei luni, la orele douăsprezece amiazi, s-a născut în casa părinților săi din Comuna Scornicești, județul Olt, un copil de sex bărbătesc căruia i s-a dat prenumele de Nicolae”.
Într-un interviu din anul 1991 acordat BBC, Zoe, fiica foștilor dictatori, spunea că Andruță Ceaușescu ar fi declarat nașterea fiului la starea civilă cu trei zile mai târziu decât trebuia din cauză că în tot acest timp, acesta a fost beat. Totuși, Nicolae Ceaușescu a continuat tradiția de a-și sărbători ziua de naștere la data de 26 ianuarie, și nu pe 23. Unii susțin că motivul ar avea legătură cu ziua Micii Uniri, sărbătorită la data de 24 ianuarie.
Vasile Dumitrescu l-a descris pe Nicolae Ceaușescu drept ”un copil de la țară, îmbrăcat sărăcăcios, cu ciorapii trași peste pantalonii rupți. Băiatul purta bocanci cu câteva numere mai mari și era bâlbâit, fiindu-i greu să spună două vorbe”.