Detaliul care îţi arată că varza murată s-a stricat. Trebuie aruncată imediat dacă observi asta în butoi
Procesul de preparare este destul de dificil, iar un singur pas greșit poate avea consecințe nedorite, la fel și depozitarea ei în condiții nepotrivite. Află, din rândurile de mai jos, care este detaliul care îți arată că varza murată s-a stricat și ar trebui aruncată imediat.
Cum o depozităm
Delicioasă, ingredient de bază al preparatelor ce au devenit, cu timpul, aproape sinonime cu sărbătorile de iarnă. Fie că este cumpărată din comerț sau preparată acasă, varza murată este aproape nelipsită din casele românilor, în lunile de iarnă.
Pentru că are un termen de valabilitate destul de lung, dacă este făcută corect și depozitată în condițiile potrivite, ne putem bucura de ea – inclusă în diferite rețete sau simplă, ca salată – chiar și primăvara.
Cum și cât timp se păstrează varza murată:
- în butoi – poate fi consumată și după opt luni, dacă este ținută la o temperatură cuprinsă între -1 și 4 grade Celsius.
- în borcan de sticlă – nu poate fi ținută mai mult de două săptămâni. Totuși, perioada poate fi prelungită puțin, dacă deasupra se toarnă cu „dop” de aproximativ doi centimetri de ulei.
- în pungi vidate – cel mult șapte zile, dacă este ținută la temperaturi de sub 4 grade Celsius.
- varza murată scursă de zeamă poate fi ținută la congelator, câteva luni.
Te-ar putea interesa și: Ce trebuie să faci cu zeama de la varza murată primăvara. Nu o arunca, e o mare greşeală!
Detaliul care îţi arată că varza murată s-a stricat
La fel de importante sunt și recipientele în care o depozităm. Nu sunt recomandate cele din aluminiu, pentru că materialul va oxida la contactul cu acidul lactic, rezultând un gust neplăcut.
Cu toate că în multe case întâlnim butoaie din plastic, nici acest material nu este recomandat. Cea mai bună variantă rămâne lemnul, cum se făcea în trecut.
Totuși, înainte de o consuma, trebuie să ne asigurăm că nu este alterată. Putem face asta dacă suntem atenți la câteva detalii.
Primul semn că varza murată s-a stricat este mirosul. Devine foarte puternic, a acru. Al doilea indiciu este culoarea – mai lăptoasă decât ar trebui și frunzele nu mai sunt crocante, ci moi. Este momentul să fie aruncată.
Te-ar putea interesa și: Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci murături pe stomacul gol