Detaliul care apare pe buletinul tuturor românilor. Puține țări mai procedează așa în Europa

de: Năstase Mirabela
01 04. 2022

Ce detaliu apare pe buletinul tuturor românilor. Puține țări mai procedează așa în Europa. Fie că îți faci buletinul pentru prima oară, fie că trebuie să îți reînnoiești cartea de identitate, trebuie să re înarmezi ai multă răbdare și cu nervi tari, întrucât va fi necesar să faci rost de toate actele necesare, iar asta îți va lua ceva timp.

Detaliul care apare pe buletinul tuturor românilor

Poate că tu nu știai, dar România se numără printre ultimele țări din Uniunea Europeană care mai cer acest lucru. Iată condiția pe care o pun autoritățile din România.

Toată lumea știe că obținerea buletinului îți poate da mari bătăi de cap. Actele, cozile la care trebuie să stai și taxele îți pot strica buna dispoziție și te pot face să îți pierzi răbdarea. Cartea de identitate nu se poate obține fără să faci dovada domiciliului. Tocmai de aceea, mulți români se străduiesc să găsească un proprietar să-i ia în spațiu.

Nici nu e de mirare că mai mult de 150.000 de oameni au declarat un domiciliu fictiv, lucru care a fost descoperit, recent, de către cei de la Evidența Populației. Deși condiția aceasta nu mai este cerută de normele UE, autoritățile din România continuă să o ceară, chiar dacă această poate fi considerată o discriminare la adresa celor care nu dețin o proprietate sau nu găsesc pe cineva destul de binevoitor ca să îi ia în spațiu.

Astfel că acestor oameni le este practic imposibil să li se emită un act de identitate. Act care este, însă, obligatoriu, servicii de sănătate și multe altele.

Românii cu domiciliu fictiv, obligați de autorități să-și schimbe buletinul

La începutul acestui an, cei de la Evidența Populației au identificat nu mai puțin de 150.000 de români au declarat un domiciliu fictiv. Conform unui un proiect al Ministerului de Interne, toate aceste persoane, ce au fost luate în spațiu de proprietari și care vor fi verificate de polițiști, vor fi nevoite să-și schimbe cartea de identitate.

De precizat este că în topul orașelor cu cei mai mulți oameni care locuiesc la aceeași adresă se află orașe precum București, Iași și Vaslui. În aceste orașe, autoritățile au depistat în medie câte 30 de case sau apartamente unde ar trebui să stea aproximativ 120.000 de persoane.

De ce acte ai nevoie dacă vrei să schimbi buletinul expirat, în 2022

  • Cerere eliberare buletin
  • Certificat de naștere, original și copie
  • Certificat de căsătorie, în cazul persoanelor căsătorite sau al soțului supraviețuitor, original și copie
  • Hotărâre de divorț definitivă și irevocabilă, după caz, original și copie
  • Certificat de deces al soțului/soției decedat/decedate, în cazul soțului supraviețuitor, original și copie
  • Certificate de naștere ale copiilor cu vârsta mai mică de 14 ani, după caz, original și copie
  • Documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu, original și copie
  • Chitanța care reprezintă contravaloarea cărții de identitate