Detaliile la care trebuie să fii atent ca să nu te trezeşti cu factura uriaşă la curent. Ghidul ANPC pe care trebuie să îl consulte toţi românii

de: Bișinicu Andreea
02 09. 2021

Pentru că tot a venit toamna, românii au început să se îngrijoreze în privința utilităților și, în special, a facturilor de la gaze și curent, care cresc substanțial, de obicei, în perioada rece. Cum evităm să dăm prea mulți bani pe facturiCum evităm să dăm prea mulți bani pe facturi, pe timp de iarnă.

Ce trebuie să faci ca să nu plătești mult la facturile de curent

Odată cu venirea sezonului ploios și, mai târziu, a celui rece, românii încep să-și drămuiască economiile și să se gândească la facturile la gaze și curent pe care vor fi nevoiți să le plătească. Creșterea facturilor de la utilități i-a revoltat pe cetățenii țării noastre.

Ca drept urmare, oficialii de la Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului au realizat un mic ghid cu sfaturi importante, care învață românii cum să gestioneze situația în cel mai bun mod și ce trebuie să facă pentru a se asigura că nu vor plăti o sumă exagerată pe facturi:

Cum alegi furnizorul potrivit

Probabil unul dintre cele mai valoroase sfaturi este acela de a-ți alege cu atenție furnizorul de energie electrică și, înainte de a semna contractul, este indicat să verifici ofertele disponibile în comparatorul de tarife de pe site-ul Autorității Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (anre.ro/ro/info/consumatori/comparator-de-tarife).

Aici, poți simula un consum identic cu cel din ultima factură primită de la furnizorul actual, pentru a vedea exact care sunt diferențele și să alegi oferta care ți se potrivește mai bine. Un alt aspect vital de știut este că dacă apar discrepanțe mari, atunci furnizorul te induce în eroare și ar trebui să sesizezi oficialii de la ANPC.

De asemenea, în momentul în care analizezi două oferte de la doi furnizori diferiți, este recomandat să eviți să compari ofertele promoționale, care sunt valabile pe o anumită durată de timp. Motivul este destul de simplu.

După o perioadă, tariful poate crește, iar oferta inițială să nu mai fie relevantă pentru comparația ta. Înainte de a alege un furnizor de energie, verifică de cât timp operează pe piața din România; câți clienți are; dacă își onorează contractele.

Ce pași sunt necesari pentru a încheia un contract corect și valabil

Cel mai important este să citești cu atenție clauzele din contract, iar dacă anumite enunțuri ți se par ciudate ai tot dreptul să refuzi să semnezi. De asemenea, trebuie să te asiguri mereu că prețul este trecut negru pe alb în contract.

De asemenea, furnizorul de energie electrică trebuie să comunice prețul total al serviciilor cu toate taxele incluse sau, în cazul în care preţul nu poate fi calculat în avans, modalitatea de calcul al preţului cu toate costurile suplimentare.