Desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, aprobată de Klaus Iohannis chiar azi VIDEO

de: Ștefan R. Apostol
11 03. 2022

Pe 28 februarie, Guvernul a avizat un proiect de lege privind desființarea SIIJ (Secția specială de investigare a magistraților). Premierul Nicolae Ciucă a motivat aprobarea acestui proiect, spunând că acesta este un obiectiv asumat de România. Asumarea eliminării acestui organism era făcută în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV). Bruxelles-ul monitorizează statul de drept din România prin aceste mecanisme, încă de la intrarea țării în Uniunea Europeană, în 2007.

Secția specială de investigare a magistraților a devenit istorie

În urmă cu 4 ani, pe vremea când ministru al justiției era Tudorel Toader, era înființată Secția specială de investigare a magistraților. De atunci și până astăzi, acest organism de investigare a magistraților a avut sute de dosare pe rol, marea lor majoritate închise, și fără a fi trimise în instanță.

Inițiatorul acestui proiect ar fi fost fostul om forte al social-democraților Liviu Dragnea. Fostul lider PSD a dominat viața politică din România, înainte de a fi arestat pentru corupție în 2019.

Unul din cele mai notorii dosare, era cel din 2019, intentat pe numele fostului Procuror șef DNA, Laura Codruța Kovesi. Despre acest dosar, ulterior nu s-a mai auzit nimic. Și ca acest dosar multe altele, au rămas fără rezultat.

Au existat mari persiuni asupra Parlamentiului, dar și asupra guvernanților de eliminare a acestei instituții, și ca urmare a unor asumări făcute de România prin MCV.

La finalul lunii februarie anul curent, Nicolae Ciucă aviza favorabil proiectul de desființare a Secției speciale de investigare a magistraților. Potrivit noilor modificări, alte structuri au fost autorizate să preia dosarele SIIJ.

Rezoluțiile acestora urmează să fie făcute publice în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii, de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și celelalte parchete competente, care își desfășoară activitatea în dosarele menționate.

Klaus Iohannis a semnat actul de dizolvare al SIIJ

După aprobarea în Guvern a proiectului, acesta a fost trimis în Parlament, astfel Secția specială de investigare a magistraților primind votul de desființare din partea parlamenarilor români. Ulterior, documentul a fost înaintat către Președenția României.

Astăzi Klaus Iohannis a promulgat decretul prin care se desființează SIIJ. Tot astăzi, Klaus Iohannis a mai promulgat și documentul care auce modificăr Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală.

Au existat mai multe dezbateri, inclusiv la nivelul Ministerului Justiției pe această temă în luna februarie, toate ducând la același deznodământ, cel de desființare a aestei instituții, de altfel decizie asumată prin Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV).