Desfășurări NATO în România în a treia zi de război Rusia – Ucraina. Militarii se pregătesc deja

de: Anca Lupescu
26 02. 2022

În dimineața zilei de 24 februarie, Vladimir Putin a anunțat, prin intermediul unui videoclip, că urmează să bombardeze Ucraina „pentru a proteja independența regiunilor Lugansk și Donețk”. Au urmat apoi zile de infern pentru ucraineni, care au început să fugă din țară spre Republica Moldova, Polonia și România. Este a treia zi de bombardamente, iar președintele ucrainean este decis să rămână în țară și să lupte pentru a își proteja cetățenii, asta deși SUA s-a oferit să îl extragă pe el și familia lui din mijlocul războiului. 

Ce decizie a luat Franța și NATO

În a treia zi de bombardamente, Franța urmează să desfășoare 500 de militari în România, în cadrul NATO, conform șefului Statului Major al armatelor franceze, generalul Thierry Burkhard.

„NATO a decis să-şi consolideze prezenţa, să transmită un semnal foarte clar de solidaritate strategică, să poziţioneze forţe în România”, a anunţat într-un interviu la posturile Radio France Internationale şi France 24 generalul Burkhard.

„Vom desfăşura aproximativ 500 de oameni, cu vehicule blindate, vehicule de luptă, în susţinerea României, şi aducem totodată mesajul unei solidarităţi strategice a tuturor membrilor NATO”, a subliniat şeful Statului Major francez interarme.

De altfel, prezența militară franceză în cadrul NATO în Estonia, țară aflată la frontieră cu Rusia, va fi prelungită după termenul din martie.

„Având în vedere situaţia cu care se confruntă în prezent NATO, situaţia de criză şi situaţia de război din Ucraina, s-a decis să ne menţinem dispozitivul”, a anunţat generalul Burkhard.

„Vom menţine o companie, aproximativ 200-250 de militari cu blindate. Va fi o companie de vânători de munte, obişnuiţi, echipaţi, cu experienţă în lupta în condiţii de frig mare”, a anunţat el.

Generalul spune că Franța continuă prezența militară în Estonia

Generalul a anunțat desfășurarea a patru avioane de vânătoare Mirage 2000 pentru a transmite un semnal foarte clar de solidaritate strategică Estoniei, „dar și unui adevărat semnal de fermitate și fără ambiguitate Rusiei”, a spus francezul.

Șeful armatei franceze a mai spus că Franța își va continua prezența militară în Estonia, țară care se învecinează cu Rusia, începând cu luna martie a anului viitor.

În cazul unui război în Ucraina, vom păstra 200 până la 250 de soldați în statul baltic Estonia, fără vehicule militare”, spunea el.

Pe lângă vizita la Moscova din ultimele săptămâni, președintele francez Emmanuel Macron a depus o serie de eforturi diplomatice pentru a zădărnici operațiunile militare rusești din Ucraina. De asemenea, el a vorbit cu Putin și a cerut încetarea luptelor.