Desertul preferat al Elenei Ceaușescu. Soția dictatorului era înnebunită după el
Soții Ceaușescu continuă și astăzi să genereze discuții și controverse, chiar și la atâta timp de la moartea lor. Menajera Suzana Andreiaș, care a fost vreme de 30 de ani adminsitratorul locuințelor celor doi, dar și om de încredere, s-a horărât să dezvăluie mai multe dintre tabieturile dictatorilor.
Tabieturile soților Ceaușescu. Dezvăluirile menajerei
Suzana Andreiaș a fost una dintre persoanele care au petrecut cel mai mult timp în preajma soților Ceaușescu. Ea susține că Nicolae era un bărbat modest, calm și politicos. Femeia a fost menajeră și bucătăreasă, dar și om de încredere, astfel că a ajuns să cunoască toate bârfele din Snagov și Primăverii.
Aceasta a povestit toate lucrurile pe care le știa și le-a trăit în casa celor doi, iar Maria Dobrescu le-a adunat în cartea „La curtea lui Ceauşescu“.
În timp, menajera a ajuns să-i conoască foarte bine pe dictatori, astfel că știa mereu cum să-i surprindă. Sâmbăta, spre exemplu, se întâmpla ca familia Ceaușescu să renunțe la serviciile bucătarului, situație în care cea care pregătea masa era chiar menajera. De cele mai multe ori, femeia tăia un pui, din care pregătea două feluri. Nu se arunca nimic. Pieptul și pulpele mergeau către grătar, iar restul puiului era folosit la ciorbă. Suzana povestește că preferințele lui Nicolae Ceaușescu erau împărtășite de tovarășa mamă.
Care era desertul prefereat al Elenei Ceaușescu
Dictatorul prefera budinca din clătite și spanac, pulpele de pui umplute, piftia de crap, știuca umplută cu carne de crap sau șalău și papricașul de pui.
La desert, conducătorul Republicii Socialiste România voia dulciuri făcute în casă: plăcinta cu brânză sau minciunele, „care-i plăceau mult“.
În ceea ce o privește pe Prima Doamnă a perioadei comuniste, desertul preferat al Elenei Ceaușescu era… coliva!
„La desert voia dulciuri făcute în casă: plăcintă cu brânză sau minciunele, care-i plăceau mult. A cerut arpacaş din ăla bun pe care l-am ales împreună cu ea, pe masă. Mi-a arătat de la A până la Z. Cum să pun nucă, lămâie, rom, zahăr, vanilie, cum s-o ornez cu ciocolată deasupra, cu bomboane fondante“, a povestit Suzana Andreiaș.
Femeia a dezvăluit și rețeta după care făcea minciunelele, care au devenit „specialitatea casei“.
„Făceam minciunele cu cocă, cu ou, cu un pic de oțet ca să fie fragede. Coca o întindeam ca pe o foaie de tăiței, mult mai subțire decât o foaie de tăiței, o tăiam cu o formă de melc sau trandafir și o puneam în ulei, la prăjit. Ieșea o floare mare cât o farfurie. Eu i-am învățat cu desertul ăsta. Prima dată m-a întrebat: «Ce-i asta, dragă?». «E specialitatea casei», i-am zis“, a mai spus menajera.