Desertul istoric interzis în America acum: „Este legat de era colonialistă, genocidul indigenilor și comerțul cu slavi”

de: Ștefan R. Apostol
10 06. 2021

În fiecare an America sărbătorește una din cele mai importante zile. Ziua Recunoștinței în 2021 va arăta mult mai diferit, în mai multe moduri. Totul i-a luat prins surprindere pe americanii tradiționaliști. În urma unor discuții aprige în mediul online, s-a ajuns la interzicerea unei rețete tradiționale. Celebra plăcintă cu mere, apple pie, a ajuns motiv de discriminare rasială.

Ziua Recunoștinței, o sărbătoare tradițională americană

Ca fiecare stat, America are o zi specială, în cazul de față „Ziua Recunoștinței”. Este o sărbătoare federală în Statele Unite, sărbătorită în a patra joi din noiembrie. Evenimentul pe care americanii îl numesc în mod obișnuit, „Ziua Recunoștinței”, a fost sărbătorit de pelerini după prima lor recoltă în Lumea Nouă în octombrie 1621.

Ca în fiecare an, în această zi nu a lipsit de pe masa americanilor celebra plăcintă cu mere, apple pie. Numai că anul acesta lucrurile s-ar putea schimba dramatic.

În urma unui material scris de jurnalistul Raj Patel, de la „The Guardian,” s-a iscat un adevărat scandal pe această temă. Jurnalistul a publicat un material în care a spus că desertul clasic american s-a născut din sclavie și colonialism.

Celebra „apple pie” este motiv de discriminare rasială

Articolul său a evidențiat modul în care merii fuseseră aduși în vest din Asia. Jurnalistul mai susține că au fost folosiți ca simboluri ale proprietății de către coloniștii care au ajuns în America și au forțat indigenii să părăsească pământurile lor.

„Deoarece este destul de mult să recunoaștem, este mai ușor să ne amintim greșit. În drama culturii naționaliste, originile sângeroase și internaționale ale plăcintei cu mere sunt supuse unei amnezii colective.

În imaginația comunității americane, felul de mâncare este transformat într-un simbol al domesticității.”, scrie jurnalistul Raj Patel.

Patel a urmărit, de asemenea, crusta de zahăr și chiar și pânza de gingham prin care celebra „apple pie” este răcită în mod tradițional. Dar articolul său de opinie, publicat pentru prima dată luna trecută, a fost larg batjocorit online.

Un tweeter sarcastic a susținut că articolul „urmărește aurul la olimpiadele de opresiune”. Un altul a glumit că celebra „apple pie” este, de asemenea, „glutenistă” și discriminează persoanele cu intoleranțe la grâu.

Articolul scris de Raj Patel, intitulat „Nedreptatea alimentară are rădăcini adânci: să începem cu plăcinta cu mere din America”, susține că plăcinta are „origini sângeroase” și este „la fel de americană ca pământul furat, bogăția și munca”.

Patel este un autor și documentarist britanic indian care, în trecut, s-a descris ca având „simpatii anarhiste foarte puternice”. Este cunoscut mai ales pentru cartea sa „Umplute și înfometate: bătălia ascunsă pentru sistemul alimentar mondial”, care aprofundează nedreptățile alimentare din întreaga lume.

Patel, care are acum cetățenia SUA, este și el un activist vocal, participând la protestul Organizației Mondiale a Comerțului din Seattle în 1999, după ce a lucrat pentru organizație  în cariera sa.