Desertul adorat de români pe timp de vară. Cum prepari cel mai bun ștrudel cu scorțișoară și vișine

de: Andrei Simion
23 07. 2024

Ștrudelul cu vișine și scorțișoară este un desert delicios și foarte apreciat în bucătăria internațională. Amestecul dintre dulceața vișinelor și aroma puternică a scorțișoarei transformă acest desert într-o adevărată plăcere pentru gust.

Desertul adorat de români pe timp de vară

Ingrediente

Pentru a pregăti acest gustos ștrudel cu vișine și scorțișoară, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

Pentru aluat:

250 g făină

1 ou

1 linguriță de sare

100 ml apă călduță

2 linguri de ulei

Pentru umplutură:

500 g vișine fără sâmburi

100 g zahăr

1 linguriță de scorțișoară măcinată

50 g pesmet

50 g unt topit

Pentru uns:

1 ou

2 linguri de lapte

Mod de preparare

Începeți prin a turnarea făinii într-un bol încăpător. Faceți o adâncitură în centru și adăugați oul, sarea, apa călduță și uleiul.

Amestecați ingredientele până obțineți un aluat uniform. Frământați aluatul pe o suprafață presărată cu făină timp de aproximativ 10 minute, până când devine neted și elastic.

Acoperiți aluatul cu un prosop umed și lăsați-l să se odihnească la temperatura camerei timp de 30 de minute.

Într-un bol mare, combinați vișinele cu zahărul și scorțișoara. Lăsați amestecul să stea timp de 10 minute pentru a permite zahărului să se dizolve și să se amestece cu sucul vișinelor. Într-o tigaie mică, topiți untul și adăugați pesmetul. Prăjiți pesmetul la foc mediu până devine auriu și crocant; acesta va absorbi excesul de suc de la vișine și va preveni umezeala excesivă a ștrudelului.

Desertul adorat de români pe timp de vară. Sursă: freepik

Asamblarea ștrudelului

Întindeți aluatul pe o suprafață presărată cu făină până obțineți o foaie subțire, aproape transparentă. Ungeți aluatul cu untul topit și presărați uniform pesmetul prăjit pe întreaga suprafață. Așezați umplutura de vișine și scorțișoară pe aluat, lăsând marginile libere pentru a putea sigila ștrudelul. Rulați aluatul cu grijă de la o margine și sigilați capetele pentru a preveni scurgerea umpluturii.

Coacerea ștrudelului

Preîncălziți cuptorul la 180 de grade Celsius. Așezați ștrudelul pe o tavă acoperită cu hârtie de copt. Bateți oul cu laptele și folosiți amestecul pentru a unge suprafața ștrudelului, pentru a obține o crustă aurie și crocantă. Coaceți ștrudelul timp de 40-45 de minute, până când devine auriu și bine rumenit.