Descoperirea uluitoare făcută în Egipt după 2.500 de ani. Sunt în stare perfectă și acum

de: Năstase Mirabela
15 09. 2020

În Saqqara, Egipt, arheologii au decsoperit 13 sicrie din lemn, sigilate complet și neatinse vreme 2.500 de ani. Conform Ministerului pentru Turism și Antichități din Egipt, aceste sicrie au fost găsite într-un mormânt de 11 metri în subteran, poziționate unul deasupra celuilalt.

Descoperirea uluitoare făcută după 2.500 de ani

Sicriele sunt atât de bine păstrate, încât unele culori pictate pe lemn au rămas încă intacte, indică Science Alert. Vestea și mai bună e că, cel mai probabil, acestea nu sunt singurele din mormânt, acesta nefiind încă analizat complet.

Despre Saqqara se crede că ar fi fost folosită drept necropolă pentru Memphis, cândva capitala Egiptului antic. Vreme de 3.000 de ani, egiptenii își trimiteau acolo morții, astfel că a devenit un loc extrem de interesant pentru arheologi.

Mai mult decât atât, aici au îngropați doar nobilii și oficialii de rang înalt. Dar săptăruri recente au indicat că aici au fost îngropați și indivzii mai simpli, probabil din clasa mijlocie sau cea muncitoare.

Cu toate acestea, se întâmplă rar ca morminte atât de vechi să fie găsite încă sigilate. De menționat este că cele mai multe au fost călcate de hoți de-a lungul timpului.

Ce este Saqqara

Saqqara este un vast și vechi cimitir din Egipt, care servește drept necropolă pentru vechea capitală egipteană, Memphis. Saqqara prezintă numeroase piramide, inclusiv faimoasa piramidă Step din Djoser, denumită uneori Mormântul Step datorită bazei sale dreptunghiulare, precum și o serie de morminte mastaba. Situat la aproximativ 30 km sud de Cairo, Saqqara acoperă o suprafață de aproximativ 7 x 1,5 km.

La Saqqara, a fost construit cel mai vechi complex de clădiri complete din piatră cunoscut în istorie, Piramida lui Djoser, construită în timpul celei de-a treia dinastii. Alți șaisprezece regi egipteni au construit piramide la Saqqara, care se află acum în diferite stări de conservare sau de ruină. Înalți oficiali au adăugat monumente funerare private la această necropolă pe parcursul întregii perioade faraonice. A rămas un complex important pentru înmormântări non-regale și ceremonii de cult pentru mai mult de 3.000 de ani, până în vremurile ptolemeice și romane.

La nord de zona cunoscută sub numele de Saqqara se află Abusir, iar la sud se află Dahshur. Zona care se întinde de la Giza la Dahshur a fost folosită ca necropolă de către locuitorii din Memphis în momente diferite și a fost desemnată ca sit al Patrimoniului Mondial de către UNESCO în 1979. Unii cercetători cred că numele Saqqara nu este derivat din vechea zeitate funerară egipteană, Sokar, ci se presupune, că provine de la trib berber local numit Beni Saqqar.