Descoperirea senzațională a cercetătorilor despre viața pe Pământ. Ce forță a ajutat la crearea ei

de: Bișinicu Andreea
10 12. 2021

Oamenii de știință au venit cu o ipoteză incredibilă privind apariția vieții pe planeta Pământ, iar dovezile cercetătorilor par să se îndrepte în direcția unui subiect inedie, vântul solar. Potrivit unui nou studiu internațional, vântul solar ar putea fi una dintre forțele responsabile pentru furnizarea de molecule de apă necesare pentru a crea oceanele, râurile și lacurile Pământului. Despre ce este vorba, în detaliu.

Noua teorie despre cum ar fi apărut viața pe Pământ

Recent, o nouă ipoteză emisă de un specialist scoțian ne-ar putea ajuta să înțelegem mai multe despre cum a apărut viața pe Pământ, precum și una dintre cele mai controversate teme din istoria civilizației: suntem sau nu singuri în Univers?

Luke Daly, lector de Geoștiințe Planetare la Universitatea din Glasgow, a publicat noul studiu în Nature Astronomy, conform căruia vântul solar ar fi jucat un rol crucial în a ajuta la furnizarea de suficiente molecule de apă pe Terra.

Studiile anterioare susțineau că asteroizii care au lovit planeta, acum miliarde de ani, ar fi adus molecule organice pe planetă, fiind corpuri cerești bogate în apă.

Cu toate acestea, cercetătorul din Scoția este de părere că există prea multă apă pe Pământ pentru a atribui meritul teoriei asteroizilor, cunoscute precum planete puțin mai mici. Asteroizii bogați în apă conțin mai mult hidrogen greu, în comparație cu apa găsită pe Pământ.

De asemenea, oamenii de știință specifică faptul că asteroizii rămași conțineau prea puțină apă pentru a oferi numărul de molecule necesare pentru a crea viață pe planeta noastră. Așadar, Luke Daly și colegii săi au căutat răspunsurile în altă parte, oprindu-se la teoria vântului solar.

Moleculele de apă de pe Terra ar fi fost aduse de vântul solar

Conform lui Daly, Soarele are niveluri foarte scăzute de hidrogen greu numit deuteriu. Așadar, ipoteza scoțienilor a fost că vânturile solare au ajutat la transportul moleculelor de apă de la Soare în praful pe care îl ridică. Ca atare, praful a transferat apa și pe suprafața asteroizilor pe care i-a afectat.

„Nu putem pune bucăți de Soare direct în Pământ pentru că asta ar fi rău pentru toți cei implicați. De aceea ideea vântului solar este cu adevărat drăguță, pentru că hidrogenul care vine de la vântul solar vine de la Soare.

Sistemul solar timpuriu a fost un loc incredibil de praf. Sunt tone și tone de particule minuscule de praf care zboară alături de acești asteroizi, fiind afectate de un Soare foarte tânăr energetic.”, a declarat Luke Daly, cercetătorul de la Universitatea din Glasgow, pentru Inverse.

Pentru a verifica teoria, specialiștii au analizat mostre de asteroizi capturate de misiunea japoneză Hayabusa în anul 2010. În timp ce le inspectau, cercetătorii au descoperit că stratul de deteriorare al asteroizilor prezintă molecule H20, care ar fi putut proveni doar din vântul solar, spune expertul.