Descoperirea ireală de pe o bucată de gresie. Este cea mai mare insectă care a trăit

de: Ionuț Vieru
21 12. 2021

În nordul Angliei a fost descoperită o fosilă a unui miriapod uriaș. Paleontologii spun că este cea mai mare insectă care a trăit vreodată. Fosila fusese descoperită la începutul anului 2018, după ce o bucată de gresie a căzut de pe o stâncă pe plaja din golful Howick din Northumberland.

Fosilă uriașă de miriapod descoperită în Anglia

În momentul în care bucata uriașă de gresie a căzut pe plajă, stânca s-a crăpat și a dezvăluit fosila. Neil Davies este lector în geologie sedimentară la departamentul de științe ale pământului al Universității din Cambridge. Acesta este unul dintre experții care a descoperit fosila, spunând că a fost o descoperire total întâmplătoare.

„A fost o descoperire incredibil de interesantă, dar fosila este atât de mare încât a fost nevoie de patru dintre noi să o ducem pe stâncă”, a adăugat Davies.

Specialiștii au estimat că fosila are o lățime de 55 de centimetri și o lungime de 2.60 metri. Cântărește circa 50 de kilograme, fiind cea mai mare nevertebrată descoperită și cunoscută până acum. Până acum, titlul de cea mai mare nevertebrată era la scorpionii mari antici, însă noua fosilă descoperită este mult mai mare.

Creatura se numește Arthropleura și datează din perioada carboniferă, având aproximativ 326 milioane de ani vechime. Mai exact, cu peste 100 de milioane înainte de apariția dinozaurilor.

„Aceasta este cu siguranță cea mai mare insectă care a trăit vreodată”, a spus Davies.

Cea mai mare nevertebrată din lume

Această specie de nevertebrată a supraviețuit circa 45 de milioane de ani, însă nu se știe sigur cum a dispărut. Cel  mai probabil, din cauza unor schimbări climatice dramatice sau după apariția altor reptile care au dominat acea perioadă. Au mai fost descoperite alte două fosile de Arthropleura în Germania, însă erau mult mai mici în comparație cu exemplarul descoperit recent în Anglia.

„Găsirea acestor fosile uriașe de miriapode este rară, deoarece după ce mor, corpurile lor se dezarticulează, așa că este probabil ca fosila să fie o carapace năpârlită pe care animalul a aruncat-o pe măsură ce a crescut”, a spus Davies.

Davies a mai subliniat că nu a fost găsit deocamdată un cap fosilizat. Este greu de știut mai multe informații despre noua creatură descoperită. Cu toate acestea, cercetătorii sunt de părere că scheletul fosilizat este un năpârlit de exoschelet care s-a umplut cu nisip, iar în acest fel s-a păstrat de-a lungul milioanelor de ani. Anul viitor, fosila va fi expusă la Muzeul Sedgwick din Cambridge din Anglia. Cercetarea despre noua vertebrată a fost publicată în Journal of the Geological Society.