Descoperirea care arată în ce stadiu era omenirea acum 4700 de ani. Ce s-a găsit în oasele umane

de: Emanuela Pană
04 06. 2020

Cercetătorii au făcut o nouă descoperire spectaculoasă despre omenire: analiza osoasă a scheletelor antice descoperite în Munții Maya din Belize (America Centrală), dezvăluie faptul că oamenii au început să consume porumb cu cel puțin 4.700 de ani în urmă. Mai multe detalii găsiți în paragrafele următoare.

În ce stadiu era omenirea acum 4.700 de ani

Scheletele antice care au fost descoperite într-o stare perfectă de conservare în adăposturile de stânci din America Centrală, păstrează indicii despre originile porumbului ca o bază a dietei umane. Acest fenomen a fost descris ca fiind „incredibil“ de cercetători.

Potrivit echipei Universității din Exeter, rămășițele au fost găsite în Munții Maya din Belize și au fost îngropate în diverse puncte în ultimii 10.000 de ani.

Până acum 4.700 de ani, porumbul a constituit aproximativ o treime din dietele oamenilor din zona menționată anterior, ajungând la 70% doar 700 de ani mai târziu. Totodată, există dovezi că porumbul a fost cultivat pentru prima dată în zonele joase din munții Maya în urmă cu aproximativ 6.500 de ani, cam în același timp în care apare de-a lungul coastei Pacificului din Mexic, potrivit specialiștilor.

Ce s-a găsit în oasele umane

Pentru a aduna informații despre dieta oamenilor care au trăit acum 4.700 de ani, cercetătorii au măsurat nivelurile de carbon și azot din oasele a 44 de schelete.

Dintre scheletele studiate, primul care a prezentat semne de porumb în dietă ar fi trăit în urmă cu cca. 4.000 de ani, a spus echipa, potrivit dailymail.co.uk.

Până în acest moment nu existau prea multe informații cu privire la momentul în care oamenii au început să mănânce recolta (activitate restricționată cândva în America de Sud), care acum reprezintă o bază de mâncare pentru tot globul.

Între timp, „recolta a devenit atât de vitală pentru dieta globală, încât formează acum peisajele agricole și biodiversitatea ecosistemului la nivel mondial“, potrivit sursei menționate anterior.