Descoperire uluitoare în Iași, ce datează din Al Doilea Război Mondial. Geniștii au intervenit de urgență

Descoperire uluitoare în Iași, ce datează din Al Doilea Război Mondial. Geniștii au intervenit de urgență
Proiectile, cartușe și grenade din Al Doilea Război Mondial, descoperite la Iași

În mai multe comune din județul Iași au fost descoperite proiectile ce datează din Al Doilea Război Mondial. Geniștii s-au deplasat repede la fața locului pentru a ridica elementele de muniție și pentru a le detona în condiții de siguranță.

Proiectile din Al Doilea Război Mondial, descoperite la Iași

Geniștii au ajuns în diferite localități precum Popricani, Ungheni sau Probota pentru a ridica proiectilele vechi de circa 80 de ani. Aceștia s-au deplasat prima dată în localitatea Bosia, comuna Ungheni.

Echipa Pirotehnică din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Iași au mers, pe 20 noiembrie, în satul Bosia, de unde au ridicat un proiectil perforat de calibrul 57 de milimetri. Acesta a fost ridicat, transportat și depozitat în siguranță. Urmează ca experții să detoneze proiectilul în condiții de siguranță.

Geniștii au ajuns și în localitatea Dobrovăț, de unde au ridicat cu atenție un proiectil, mai multe cartușe și 10 grenade antitanc.

„Pe data de 20 noiembrie 2021, echipa pirotehnică din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Iași a intervenit pentru asanarea terenului de muniție în satul Dobrovăț. În urma intervenției a fost identificată o grenadă defensivă, care a fost ridicată, transportată și depozitată în siguranță, în vederea distrugerii ulterioare.

În aceeași zi, echipa pirotehnică din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Iași a acționat pentru asanarea terenului de muniție în satul Probota. În urma intervenției au fost identificate un proiectil exploziv de calibrul 20 de milimetri, 700 de cartușe de calibrul 7,92 milimetri, 10 grenade antitanc, care au fost ridicate, transportate și depozitate în siguranță, în vederea distrugerii ulterioare”, au mai spus cei de la ISU Iași.

Cartușe din Al Doilea Război Mondial, descoperite de un căutător de comori

Un căutător de comori a găsit în comuna Roșia, din județul Sibiu, 50 de cartușe neexplodate ce datează din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial. Acesta a solicitat ajutorul unei echipe pirotehnice pentru a ridica muniția, geniștii urmând să o distrugă într-un loc sigur.

Cartușele descoperite de căutătorul de relicve autorizat aveau calibrul 7,62 mm și au fost găsite în apropierea poligonului din localitatea Roșia. În cazul descoperirii unor asemenea elemente periculoase, ISU Sibiu recomandă cetățenilor să  sune de urgență la numărul unic de urgențe 112.

Pirotehnicienii sibieni au ridicat şi transportat aproximativ 50 de cartuşe de infanterie, calibru 7,62 mm, provenite din cel de-Al Doilea Război Mondial. Muniţia a fost depozitată în condiţii de siguranţă, urmând să fie distrusă ulterior”, a arătat ISU Sibiu, citat de Agerpres.

De asemenea, aceștia sunt sfătuiți să nu atingă muniția neexplodată, să se îndepărteze de la locul periculos și să anunțe trecătorii până la venirea pompierilor.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI