28 oct. 2020 | 15:44

Descoperire șocantă la granița cu Ucraina. Ce au găsit polițiștii de frontieră de la Satu Mare

Știri generale
Descoperire șocantă la granița cu Ucraina. Ce au găsit polițiștii de frontieră de la Satu Mare
chihlimbar ucrainean ilegal în România

Chihlimbar ucrainean, numit și chihlimbarul Rovno, este una din cele mai căutate pietre semiprețioase. Chihlimbarul este datat între Eocenul târziu și Miocenul timpuriu și se crede că este contemporan cu chihlimbarul baltic. De-a lungul timpului mulți au încercat să treacă ilegal cu zeci, poate sute de kg de chihlimbar spre vest. Spre ghinionul lui, un alt ucrainean a fost prins la granița cu Ucraina, în încercarea sa frauduloasă de a duce piatra semiprețioasă spre vest.

Chihlimbarul ucrainean, monedă de schimb în Europa

Chihlimbarul ucrainean ”Rovno”, este diferit de alte tipuri, deoarece se găsește în regiunea Rivne și în regiunile înconjurătoare din Ucraina și Belarus. Diferența este că un procent notabil de păianjeni găsiți în acest chihlimbar ucrainean nu poate fi găsit în soiul baltic. În mod similar, mușchii biliari din acest chihlimbar ucrainean sunt unici pentru Rovno și nu sunt deloc împărțiți cu chihlimbarul baltic. Explorarea majoră și exploatarea chihlimbarului nu au început decât în ​​anii 1990 și s-au transformat rapid în activități ilegale.

”Exploatarea de chihlimbar ucrainean este o activitate criminală în Ucraina în temeiul articolului 240 din Codul penal: încălcarea reglementărilor privind conservarea resurselor naturale. Și este pedepsit cu amenzi sau chiar probațiune.”, a declarat un maior de poliție.

Descoperire șocantă la granița cu Ucraina. Ce au găsit polițiștii de frontieră de la Satu Mare

chihlimbar ucrainean, o avere pe piețele din vest

Doar 9 companii și-au legalizat activitățile miniere în Ucraina. Acest lucru nu i-a împiedicat pe oameni să extragă ilegal chihlimbar, unii sperând să câștige până la 2.000-3.000 USD în câteva zile, potrivit unuia dintre minerii din zonă de extracție.

Autoritățile ucrainene au încercat să limiteze în plină expansiune afacerile ilegale cu chihlimbar ucrainean. În iunie 2017, poliția ucraineană s-a confruntat cu mineri pe un câmp minier de chihlimbar. Evenimentul a avut loc în apropierea satului Dubrovytsia din nordul Ucrainei. Extracția și contrabanda cu chihlimbar ucrainean continuă totuși.

Ucrainean prins la granița cu România cu chihlimbar

La granița românească cu Ucraina a avut loc un incident în care a fost implicat un cetățean de origine ucraineană. Acesta a fost prins, încercând să treacă ilegal pe teritoriul României. Polițiștii declară că acesta avea asupra lui 250 de kg din chihlimbarul ucrainean ”Rovno”, pe care spera să-l vândă pe  piețele occidentale. După o urmărire ca în filme, ucraineanul a fost prins de polițiștii de frontieră. În mașina acestuia s-au găsit 11 saci în care se afla piatra semiprețioasă, chihlimbarul ucrainean. Valoarea totală a capturii se ridică la suma de 3,1 miliane lei.

”În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de contrabandă, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Negreşti Oaş, şoferul ucrainean fiind reţinut pentru 24 de ore, urmând să fie prezentat în faţa instanţei cu propunere de arestare preventivă.”, se spune în comunicatul Poliției de Frontieră.

Digisport.ro
Cristiano Ronaldo, făcut praf de o legendă după ce a ajuns la 900 de goluri: "N-are nicio treabă cu fotbalul!"
Stirile PROTV
Sinistrații din Galați, afectați de inundații, au primit donații de la unii români: șosete uzate și lenjerie intimă purtată
PlaySport
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
Ego.ro
Cine este tatăl copilului Ancăi Dumitra? Diferența de vârstă imensă dintre cei doi
ProActual
Suma pe care o primesc Mane Voicu și Ioana State pentru participarea la Asia Express 2024. Antena 1 le umple conturile
EVZ.ro
Este cea mai calmă zodie dintre toate. Nimic nu o poate enerva
Spynews.ro
Meko sărbătorește cinci ani de relație cu amanta! Recent, luptătorul a aniversat 16 ani de căsătorie cu soția | VIDEO
PRO TV
Cel mai frumos cuplu latino, apariție de senzație pe covorul roșu! Penelope Cruz și Javier Bardem, imaginea perfecțiunii
Adevarul
Imagini înfricoșătoare. Cum ar arăta un atac nuclear asupra celui mai mare oraș din Europa Occidentală. Simularea care ne dă fiori
BZI.ro
Andreea Bălan, într-o rochie transparentă complet! Fanii au rămas uimiți de ținuta îndrăzneață
Sport.ro
FOTO Cea mai atrăgătoare hocheistă a revenit la prima pasiune. Ședința foto cu care și-a pus fanii pe jar
Viva.ro
Povestea de dragoste neștiută dintre Ilinca Vandici și Alin Cocoș: au fost împreună doi ani, însă ea a fost părăsită: „S-a despărțit de mine. Mi-a spus...”
Parteneri
Se schimba data PASTELUI? Crestinatatea se pregateste pentru un moment istoric
Redactia.ro
Țara în care femeile trăiesc peste 100 de ani. Ce mănâncă mereu și care e secretul longevității
Click.ro
„Canibalul din Volgograd” s-a întors acasă, după ce a luptat în Ucraina. Cazul lui a zguduit societatea rusă acum un deceniu
Digi24
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Adrian Câciu, anunțul serii: Vouchere de 15.000 de lei pentru electrocasnice. Cine beneficiază
EVZ.ro
Marian Mexicanu și Ana, primele declarații după ce s-a căsătorit și și-a botezat fiica! Cele mai frumoase imagini de la eveniment: ”Nu am cuvinte, sunt un om împlinit”
Spynews
Ora de iarnă 2024. Când se schimbă ora? UE a decis când dăm ceasurile înapoi
Capital.ro
De ce relațiile lui Jennifer Lopez nu rezistă. Fostul soț al artistei a făcut declarații controversate: „Am avut inima zdrobită”
Avantaje
Se SCHIMBĂ REGULILE la PENSIE! Anunțul Casei de Pensii pentru seniori
Mediaflux
Meko sărbătorește cinci ani de relație cu amanta! Recent, luptătorul a aniversat 16 ani de căsătorie cu soția | VIDEO
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cu cât se vinde o garsonieră din București, situată într-un beci. Are un singur geam pentru aerisire, dar prețul e uriaș
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro