Descoperire șocantă la granița cu Ucraina. Ce au găsit polițiștii de frontieră de la Satu Mare

Descoperire șocantă la granița cu Ucraina. Ce au găsit polițiștii de frontieră de la Satu Mare
chihlimbar ucrainean ilegal în România

Chihlimbar ucrainean, numit și chihlimbarul Rovno, este una din cele mai căutate pietre semiprețioase. Chihlimbarul este datat între Eocenul târziu și Miocenul timpuriu și se crede că este contemporan cu chihlimbarul baltic. De-a lungul timpului mulți au încercat să treacă ilegal cu zeci, poate sute de kg de chihlimbar spre vest. Spre ghinionul lui, un alt ucrainean a fost prins la granița cu Ucraina, în încercarea sa frauduloasă de a duce piatra semiprețioasă spre vest.

Chihlimbarul ucrainean, monedă de schimb în Europa

Chihlimbarul ucrainean ”Rovno”, este diferit de alte tipuri, deoarece se găsește în regiunea Rivne și în regiunile înconjurătoare din Ucraina și Belarus. Diferența este că un procent notabil de păianjeni găsiți în acest chihlimbar ucrainean nu poate fi găsit în soiul baltic. În mod similar, mușchii biliari din acest chihlimbar ucrainean sunt unici pentru Rovno și nu sunt deloc împărțiți cu chihlimbarul baltic. Explorarea majoră și exploatarea chihlimbarului nu au început decât în ​​anii 1990 și s-au transformat rapid în activități ilegale.

”Exploatarea de chihlimbar ucrainean este o activitate criminală în Ucraina în temeiul articolului 240 din Codul penal: încălcarea reglementărilor privind conservarea resurselor naturale. Și este pedepsit cu amenzi sau chiar probațiune.”, a declarat un maior de poliție.

Descoperire șocantă la granița cu Ucraina. Ce au găsit polițiștii de frontieră de la Satu Mare
chihlimbar ucrainean, o avere pe piețele din vest

Doar 9 companii și-au legalizat activitățile miniere în Ucraina. Acest lucru nu i-a împiedicat pe oameni să extragă ilegal chihlimbar, unii sperând să câștige până la 2.000-3.000 USD în câteva zile, potrivit unuia dintre minerii din zonă de extracție.

Autoritățile ucrainene au încercat să limiteze în plină expansiune afacerile ilegale cu chihlimbar ucrainean. În iunie 2017, poliția ucraineană s-a confruntat cu mineri pe un câmp minier de chihlimbar. Evenimentul a avut loc în apropierea satului Dubrovytsia din nordul Ucrainei. Extracția și contrabanda cu chihlimbar ucrainean continuă totuși.

Ucrainean prins la granița cu România cu chihlimbar

La granița românească cu Ucraina a avut loc un incident în care a fost implicat un cetățean de origine ucraineană. Acesta a fost prins, încercând să treacă ilegal pe teritoriul României. Polițiștii declară că acesta avea asupra lui 250 de kg din chihlimbarul ucrainean ”Rovno”, pe care spera să-l vândă pe  piețele occidentale. După o urmărire ca în filme, ucraineanul a fost prins de polițiștii de frontieră. În mașina acestuia s-au găsit 11 saci în care se afla piatra semiprețioasă, chihlimbarul ucrainean. Valoarea totală a capturii se ridică la suma de 3,1 miliane lei.

”În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de contrabandă, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Negreşti Oaş, şoferul ucrainean fiind reţinut pentru 24 de ore, urmând să fie prezentat în faţa instanţei cu propunere de arestare preventivă.”, se spune în comunicatul Poliției de Frontieră.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI