Descoperire șocantă despre roșiile românești dintr-un supermarket. Fermierilor nu le-a venit să creadă

de: Ștefan R. Apostol
13 07. 2021

Fermierii locali au mari probleme când vine vorba de producția de roșii românești. Cu toate astea, în UE, producția de roșii a crescut ajungând la 16,3 milioane de tone, principalele țări producătoare fiind Italia, Spania, Grecia, Portugalia , Polonia și România. Dar realitatea din magazinele din România este cu totul alta. La fel ca și la alte produse, supermarketurile au fost invadate de roșii de import, majoritatea aduse din Turcia. Dar ce te faci când roșiile necoapte sunt puse la vânzare cu etichetă românească, dar de proveniență turcească? Un astfel de caz a fost relatat de fermierii din Olt. Aceștia au găsit roșii verzi, importate din Turcia, dar etichetate ca fiind de provenință locală.

Importul distruge producțiile locale

Puțini știu că cele mai mari suprafețe cultivate cu roșii sunt în județele Olt, Galați, Iași, Dâmbovița, Argeș, Giurgiu, Ilfov, Timiș și județele Teleorman. Toate aceste 11 județe cultivă 22.996 hectare reprezentând 46,85% din suprafața totală cultivată cu roșii.

În 2009, ponderea roșiilor în suprafața cultivată cu legume în aceste județe a variat între 28,06% în județul Olt și 16,11% în județul Timiș. În perioada 2005-2008, importurile au crescut cu 20%, ajungând la 70.000 de tone în 2008 pentru a acoperi 25% din consumul intern. Prețul de import a ajuns la 1,073 de dolari pe tonă.

Principala țară care furnizează roșii pentru România este Turcia. Importurile din Turcia reprezintă 66% pe piața românească. România mai importă roșii și din Italia, Spania, Iordania, Siria și Polonia. Importul acoperă nevoile pieței, în special în perioada noiembrie-iunie, când producția internă este epuizată. În ultimii ani, utilizarea soiurilor extra-timpurii a condus la apariția roșiilor românești pe piață din aprilie-mai.

Importurile sunt vândute în principal de către distribuitori angro și supermarketuri pentru a acoperi cerințele în afara sezonului. Producția internă acoperă 75% din consum, restul provine din importuri cu o rată de 66% din Turcia. Așa se face că în majoritatea lanțurilor de supermarket-uri din România, fie că vorbim de Lidl, Kaufland, Mega Image, etc, majoritatea roșiilor sunt din import. În ultimii 2-3 ani au început campanii de promovare a producției autohtone, dar raportul este unul foarte mic.

Roșii turcești vândute sub etichetă românească

Fermierii români se plâng de faptul că marile lanțuri de magazine cer prețuri foarte mici pentru producția românească de roșii. Banii primiți, mai spun aceștia, nu le acoperă nici măcar însămânțările, nu mai vorbim de îngrijire și profit. În cazul unui supermarket din Olt, unde se declara că se vând roșii românești, doi fermieri au decis să verifice calitatea produselor din galantare.

Așa se face că, odată ajunși aici, fermierii au avut marea surpriză să găsească roșii verzi turcești, puse la vânzare sub eticheta de Roșii de România. Fermierul care a făcut descoperirea, Mihai Chesnoiu, într-o filmare pe Facebook, spune că același lucru l-a descoperit într-un alt magazin al aceluiași retailer, în Slatina. Conform acestuia, managerii magazinelor nici nu s-au deranjat în a schimba etichetele găsite la aceste produse.

„Suntem minţiţi, suntem manipulaţi, suntem înşelaţi. Primesc o sesizare de la un coleg din Iaşi, aşa că pornesc să verific dacă şi în Olt, în Slatina, se întâmplă la fel. De data aceasta am întăriri, îl am alături şi pe domnul Păunel (n. red. – reprezentantul Uniunii Salvăm Ţăranul Român, o asociaţie a producătorilor).

Vrem să verificăm ce se întâmplă, dacă acelaşi caz apare şi aici. Şi, da, avem „Roşii România“ în lăzi de Turcia. Se pare că cei care s-au ocupat de comercializare şi de import n-au mai avut cartoane necolorate, de ambalare, şi le-au adus în acestea. Roşii verzi, cred că este un nou soi. Haideţi să vedem ce e şi sub”, spune fermierul pe Facebook.