Descoperire șocantă despre peștele cumpărat de români. Atenție când mergeți la supermarket

de: Ana Chivu
28 06. 2021

Românii trebuie să fie atenți la cumpărături, mai cu seamă dacă își doresc să consume preparate din pește. Ce descoperire șocantă a fost făcută recent și de ce ar trebui să se teamă majoritatea mâncătorilor de carne albă?

La ce trebuie să fie atenți românii atunci când cumpără pește?

Un număr de 20 de români care au umplut țara cu pește contaminat cu mercur și metale grele preț de trei ani au fost trimiși în judecată. Soarta lor va fi discutată la Tribunalul din Constanța. Inculpații sunt acuzați de mai multe infracțiuni printre care: grup infracțional organizat, comercializarea de produse alterate, fals și uz de fals.

Ancheta a durat 3 ani în care au fost implicate și autoritățile spaniole. Poliția a găsit cantități mari de pește dăunător pentru consumul uman în supermarket-uri. Peștele provenea din țrăi precum: Spania, Franța sau Italia și avea gust și miros alterat.

Anchetatorii din România au avut nevoie de doi ani să destrutureze gruparea, la fel ca și în cazul colegilor din Franța și Spania. „Din canalizari, din zone unde este absolut interzisa orice forma de consum de peste, de-acolo se-aduceau.

Sute de tone de peste”, spune procurorul Teodor Nita. S-a descoperit că românii erau cei care organizaseră afacerea și aduceau otravă direct în marile lanțuri de magazine. Pescarii câștigau astfel 1 euro pe kilogram, iar distribuitorii 5 euro pe kilogram.

„Dădea cu puțin oțet și se consuma ca pește proaspăt”

„Cu dube, unele dintre ele nefrigorifice, fara conditii sanitare, mergeau 3 zile pe-o caldura ca asta cu peste din Spania pana ajungea in Romania, mai dadea putin cu otet ca sa nu miroasa si se consuma ca peste proaspat.

Am documentat activitatea a 20 de persoane care, la ora actuala, sunt deferiti justitiei”, mai spune Nita. Presa spaniolă scria în 2009 că delta fluviului Ebru a acumulat 700.000 de tone de reziduuri toxice care provin din industria chimică.

  • Cum să-ți dai seama că un pește e stricat: primele două semne

„Ochii
Ochii peştelui proaspăt trebuie să aibă corneea perfect transparentă, convexă şi cu pupilele negre. La peştele mort de mai mult timp corneea se deteriorează, devine concavă şi îşi pierde din transparenţă. Cristalinul începe să se opacizeze, astfel încât ochii devin tulburi.

Branhiile
Dacă sunt roşii, cu lamele bine diferenţiate, atunci peştele este proaspăt. Dacă au aspect de gelatină maro, renunţă la el. Există şi varianta ca peştii morţi să fie recoltaţi apoi de diverşi amatori de chilipiruri. Aceştia au branhiile în nuanţe de roz-cenuşiu, fiind uneori acoperite cu mâl. Operculele şi gura. La peştele proaspăt sunt lipite de branhii, iar la cel vechi, cu început de alterare, sunt puţine depărtate de branhii. Gura este închisă la peştele tocmai pescuit.” (Sursa: exquis.ro)