02 sept. 2020 | 14:09

Descoperire senzațională, veche de 3.200 de ani. Ce popoare s-au luptat pentru a o cuceri

Știri generale
Descoperire senzațională, veche de 3.200 de ani. Ce popoare s-au luptat pentru a o cuceri
Descoperire senzațională, veche de 3.200 de ani. Ce popoare s-au luptat pentru a o cuceri

Potrivit Live Science, arheologii din Israel au descoperit o fortăreață veche de 3.200 de ani, care a fost construită de egipteni și canaaniți, inamicii israeliților și filistenilor din vremurile biblice.

Descoperire senzațională, veche de 3.200 de ani

Fortăreața a fost construită pentru a rezista expansiunii filistenilor în acea regiune. Astfel, această structură militară ce poartă numele de Fortăreața Galon, datează de la jumătatea secolului al XII-lea î. Hr., pe când se crede că trăia și vestitul Samson, personajul biblic, potrivit Autorității Israeliene pentru Antichități (IAA).

Această fortăreață este un indiciu al frământărilor sociale și militare într-o perioadă în care locuitorii din Canaam se aflau sub autoritate egipteană.

În Canaan au pătruns apoi israeliții și filistenii, în secolul al XII-lea î.Hr. Conform IAA, canaaniții și egiptenii au construit fortăreața în fața acestor amenințări.

Această fortăreață a fost descoperită de voluntari adolescenți care participau la săpături arheologice ale IAA, în apropiere de Kibbutz Galon, aflat la aproximativ 70 de kiometri sud de Ierusalim. Ruinele și piesele ceramice sunt, de altfel, remarcabile. Această fortăreață avea formă pătrată, cu latura de 18 metri, și era dotată cu turnuri de observație în fiecare dintre cele patru colțuri. Iar pragl de intrare este sculptat într-o stâncă care are 3 tone.

Când oamenii intrau în fortăreață, ar fi văzut și o curte interioară, pavată cu lespezi de piatră, iar în centru erau ridicate coloane de piatră. Mai mult, pe fiecare latură a fortului erau camere, unde au fost descoperite sute de vase ceramice, folosite ptrobabil în ritualuri religioase.

Fortăreața Galon

Fortăreața Galon

”Dispute teritoriale vioente”

Conform arheologilor, nu este deloc surprinzător că fortăreața a fost construită în acele vremuri tulburi în care aveau loc ”dispute teritoriale violente”. Vechii israeliți se stabiliseră în așezări nefortificate în Munții Iudeii, regiunea centrală a Israelului Modern și Cisiordania. Atunci, filistenii s-au extins de-a lungul țărmului sudic al Mediateranei și în câmpiile aflate în apropiere de coastă, construind orașe mari precum Ashkelon, Ashod și Gat. Astfel, fortăreața se află chiar în mijlocul teritoriilor filistenilor și israeliților.

Filistenii erau probabil descendenți ai unor triburi din Pensinsula Iberică, Grecia și Sardinia, care au traversat Mediterana până în Levant, în urmă cu aproape 3000 de ani, relevă un studiu din revista Science Advances. Pe măsură ce filistenii au încercat să cucerească tot mai multe teritorii în Levant, s-au confruntat și cu canaaniții și egiptenii.

„Se pare că Fortăreaţa Galon a fost construită în cadrul unei tentative canaanite/egiptene de a rezista noii situaţii geopolitice din regiune”, conform celor doi arheologi. Fortăreaţa „a fost construită într-o locaţie strategică ce supraveghează drumul principal ce urmează cursul râului Guvrin, făcând legătura între zona de coastă şi câmpiile Iudeii”, au precizat arheologii.

„Plecarea lor a condus la distrugerea oraşelor canaanite rămase neprotejate – distrugere ce a fost săvârşită, probabil, de filisteni”, spun Saar şi Weissbein, cei doi arheologi.

Parteneri
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția marelui actor nu știe mai nimic despre relația lor
Redactia.ro
Cum să scapi de riduri cu ajutorul bananelor. Vei avea o piele perfectă, ca de porțelan
Click.ro
O femeie din Iași a păcălit moartea, după ce a vrut să traverseze în grabă prin fața unui TIR
Digi24
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un judecător i-a spus că în căsătorie e permis orice
Digi24
Meghan Markle a făcut senzație în Nigeria cu rochia ei! Cum a apărut îmbrăcată soția Prințului Harry / FOTO
Unica.ro
Loc unic în România. Singurul lac unde crește nufărul termal
EVZ.ro
Carmen Harra, mesaj după ce starea lui Florin Piersic s-a înrăutățit! Ce a transmis clarvăzătoarea: „Nu este timpul...” / FOTO
Spynews
TOATĂ ROMÂNIA se schimbă din temelii. Vestea a fost dată chiar astăzi, 10 MAI: Nu mai putem continua aşa
Capital.ro
Daniel Baciu, mesaj pentru toți pensionarii români: "Trecem la tipărirea deciziilor!"
Antena 3
După 12 ani, se întoarce la PRO TV. A bătut din nou palma cu postul TV din Pache Protopopescu și a dat lovitura. Primele declarații: „Tot felul de neajunsuri și neînțelegeri..”
Avantaje
Afecțiunea care se răspândește sever. Un miliard de persoane o au în prezent
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Cât de bine arată Loredana Groza la vârsta de 53 de ani. Cum s-a afișat artista / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această zi sfântă, Vinerea Luminată
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro