Descoperire istorică la Sarmizegetusa Regia. 60 din ele se ascundeau în pământ, încă din Antichitate

de: Irina
11 09. 2020

Arheologii care trudesc din zor au anunțat o nouă descoperire senzațională la Sarmizegetusa Regia. Informația a fost făcută publică de către Consiliul Judeţean Hunedoara. Campania de săpături a durat toată vara.

Consiliul Judeţean Hunedoara este principalul finanţator al cercetărilor arheologice. Acestea sunt derulate în situl UNESCO din Munţii Orăştiei.

Descoperire senzațională la Sarmizegetusa Regia

”Campaniile de săpături arheologice derulate în situl Sarmizegetusa Regia, începând din anul 2017, au scos la iveală una dintre cele mai mari descoperiri din ultima jumătate de secol: un edificiu de cult cu arhitectură monumentală, aflat pe terasa a IX-a. Planul său includea nu mai puţin de 60 de baze de calcar, unele dintre ele aflate in situ, dispuse pe cinci şiruri a câte douăsprezece rânduri. Anul acesta, o nouă descoperire de mare însemnătate se alătură aleii pavate cu dale de calcar, gresie şi andezit, drumului ceremonial şi edificiului monumental de cult menţionat anterior. Este vorba despre un alt edificiu mai vechi, situat tot pe terasa a IX-a, într-un strat inferior de săpătură, şi ale cărui resturi incendiate au fost identificate pe suprafeţe mari”, spun reprezentanţii Consiliului Judeţean Hunedoara.

Capitala dacilor, șantier arheologic

„În 2017, Consiliul Judeţean Hunedoara a alocat 70.000 de lei, în 2018 – 85.000 lei, în 2019 – 130.000 lei, iar în 2020 – 62.000 lei, pentru sprijinirea săpăturilor arheologice de la Sarmizegetusa Regia. Din cauza pandemiei de coronavirus, la săpăturile din acest an nu au participat studenţi, ci doar membrii Colectivului de cercetare. Din acest motiv, şi suma alocată a fost mai redusă. Tot din cauza restricţiilor impuse de Covid, s-a convenit împreună cu echipa de cercetători ca evenimentul Ziua Porţilor Deschise la Sarmizegetusa Regia să nu mai aibă loc în acest an. În schimb, pentru vizitatorii sitului, Serviciul Public Administrare Monumente Istorice, cu suportul tehnic al Colectivului de cercetare din Munţii Orăştiei, a pregătit un pliant cu descrierea principalelor descoperiri realizate în ultimii ani”, informează comunicatul de presă.

Unde este Sarmizegetusa Regia

Situl arheologic se poate îmbogăți acum cu noi puncte de vizitare, în urma noilor descoperiri extrem de importante pentru România. Noile descoperiri ne vor ajuta să înțelegem mai bine civilizația dacă. Sarmizegetusa Regia este un monument UNESCO. Este unul dintre cele mai importante obiective turistice din România.

Vechea capitală a Daciei pre-romane a fost clădită cu peste 2 milenii în urmă. Aceasta se află la poalele Vârfului Godeanu (1.656 metri), în Munții Orăștiei. Locul este considerat ”muntele sfânt al dacilor”. Multe legende tronează în jurul acestui munte.