Descoperire senzațională în lupta împotriva covid-19. Vești bune pentru milioane de bolnavi

de: Alexandra Chivu
26 01. 2021

Deși cu vaccinul pe masă, cercetătorii încă sunt în căutarea unor tratamente care să diminueze efectele produse de maladie. O echipă științifică a identificat ”o nouă armă” împotriva noului virus, care este „de 30 de ori mai puternică decât Remdesivir”.

Cercetătorii au găsit o nouă armă împotriva COVID-19

O echipă de cercetători condusă de University of California San Francisco (UCSF) a identificat un tratament promițător în fața noului coronavirus. Este vorba despre un remediu folosit împotriva cancerului care este „de aproape 30 de ori mai puternic decât Remdesivirul”, unul dintre puținele medicamente antivirale care au avut efect, mai mult sau mai puțin, în tratarea maladiei.

Cercetarea scoate în relief un medicament numit Aplidin, care a fost inițial extras dintr-o creatură marină exotică numită Aplidium albicans, găsită în largul coastei Ibiza. Aprobat în Australia pentru tratarea mielomului multiplu, un tip de cancer al sângelui, medicamentul nu este disponibil comercial în majoritatea părților lumii. Acesta nu este încă aprobat pentru tratamentul împotriva bolii de plămâni, chiar dacă a fost testat de zeci de pacienți din Spania.

„Avem nevoie de câteva arme noi în arsenal”, a spus Nevan Krogan, biologul molecular care a condus echipa științifică.

Tratamentul lui Trump, folosit și la noi

Este vorba despre un medicament denumit Regeneron, aprobat în SUA recent – un tratament cu anticorpi monoclonali sintetici, care acționează direct asupra proteinei, astfel virusul nu mai pătrunde în celulă. Este tratamentul pe care l-a folosit și Donald Trump când a fost infectat cu COVID-19 și care a dat rezultate excelente și în alte cazuri.

O veste bună este că și la Iași am derulat studiul cu acel concentrat de anticorpi, care poartă numele de Regeneron. Este o soluție care cuprinde anticorpi; anticorpi care îmbracă, ca o mănușă, virusul respectiv și îl împiedică să se așeze pe celulă, la locul receptorilor, deci să se multiplice.

Până acum am folosit în studiul clinic acest medicament la trei pacienți. Sunt anumiți parametri în care se încadrează pacienții care pot primi, dar ceea ce este bine este că Agenția Medicamentului din SUA a aprobat utilizarea sa la tratamentul formelor ușoare și medii. Din declarațiile pacienților a reieșit că nu au avut niciun fel de stări adverse, iar starea generală s-a îmbunătățit”, a explicat un medic pentru Antena 3.