Descoperire revoluționară în lupta cu covid-19. Ar putea însemna sfârșitul pandemiei

de: Ana Chivu
14 12. 2020

Cercetătorii au făcut o descoperire revoluționară în lupta cu coronavirusul. Un medicament ar putea să oprească răspândirea COVID-19. Despre ce e vorba și care e anunțul specialiștilor?

Descoperire care ar putea să pună capăt crizei sanitare

Un nou studiu arată că un medicament antiviral ar putea să oprească complet răspândirea coronavirusului. Mai exact, este vorba despre studiul efectuat de Institutul de Științe Biomedice al Universității de Stat din Georgia care a fost publicat în revista Nature Nature Microbiology. Cercetătorii au descoperit că medicamentul antiviral MK-4482/EIDD-2801 – Monulparivir – ar putea să reușească să elimine toal răspândirea coronavirusului în doar 24 de ore. „Este prima demonstrație a unui medicament administrabil oral care blochează repede transmiterea lui SARS-CoV-2, așa că s-ar putea să fie revoluționar”, scriu cercetătorii în articolul publicat în revista Nature Microbiology.

Medicamentul aferent a fost inițial creat pentru a trata gripa și pentru a împiedica virusul să se înmulțească, dezvoltat ulterior la Universitatea Emory din Atlanta. Cercetătorii adaugă faptul că testele au fost efectuate pe dihori la momentul actual. Animalele din studiu au fost alăturate altora care nu au fost tratate și s-a putut observa astfel că al doilea grup de animale nu a fost infectat cu COVID-19. În cazul în care datele observate vor fi confirmate și la oameni, pacienții testați pozitiv cu COVID-19 tratați cu Monulparivir ar putea să devină non-infecțioși după 24 de ore de la începerea tratamentului.

”Credem că dihorii sunt un model reprezentativ de transmitere”

”Credem că dihorii sunt un model reprezentativ de transmitere, deoarece ei răspândesc cu ușurință SARS-CoV-2, dar cei mai mulți nu fac o boală gravă, ceea ce este foarte similar cu transmiterea lui SARS-CoV-2 la adulții tineri”, a declarat dr. Robert Cox, cercetător postdoctoral în Plemper Group și coautor principal al studiului.

Specialiștii au mai notat și că medicamentul antiviral în cauză poate să fie administrat oral, iar tratamentul poate fi început repede pentru un beneficiu triplu: inhibarea progresului pacienților spre o boală gravă, scurtarea fazei infecțioase care ușurează costul emoțional și socioeconomic al izolării prelungite și oprirea răspândirii locale rapide.

  • Medicamentul Monulparivir se află în faza avansată a testelor clinice I/III.

„Probabil undeva în vară se va şti exact dacă şi care medicamente sunt eficiente”

„Există vreo 4 sau 5 medicamente şi cocktail-uri de medicamente care sunt încercate în studii clinice. În acest moment nu se ştie dacă vreo unul dintre ele este într-adevăr eficient. Pe măsură ce trece timpul, toate medicamentele utilizate în studii clinice pot sau nu să îşi dovedească eficienţa. Sunt 70 de studii clinice la ora actuală în lume pentru medicamente şi vaccinuri. Probabil undeva în vară se va şti exact dacă şi care medicamente sunt eficiente şi dacă pot să înceapă să fie date la foarte mulţi pacienţi”, a mai spus Dragoş Damian, directorul Terapia din Cluj, cel mai mare producător de medicamente din România.