Descoperire macabră în Marea Neagră de la începutul războiului Rusia – Ucraina. Impactul negativ e major

Descoperire macabră în Marea Neagră de la începutul războiului Rusia - Ucraina. Impactul negativ e major
Delfini găsiți morți pe malul Mării Negre din cauza războiului din Ucraina

Războiul din Ucraina continuă, la mai bine de patru luni de când a început, pe 24 februarie. Mii de oameni au murit, iar consecințele conflictului dintre cele două mari puteri au început să apară și pe Marea Neagră.

Mii de delfini au fost găsiți morți în Marea Neagră

Potrivit unui biolog ucrainean, citat de agenția EFE, cel puțin trei mii de delfini au murit în Marea Neagră din cauza războiului din Ucraina. Acesta a mai precizat că primește constat informații despre moarte delfinilor în zonele de coastă ale României și Bulgariei.

”Spre deosebire de anii anteriori, delfinii mor acum din cauza activităţilor militare în Marea Neagră, din cauza războiului barbar şi fără sens” al Rusiei, a scris pe Facebook biologul ucrainean Ivan Rusev.

În trecut, o mare parte dintre delfini erau găsiți morți deoarece ajungeau captivi în plasele de pescuit, în special în partea de nord-est a Mării Negre. Din nefericire, acum sunt uciși cu precădere de activitățile navelor militare din zonă.

”Sonarele puternice şi exploziile perturbă delicatul sistem de orientare al animalelor şi aceşti delfini orbi mor de foame, nemaifiind capabili să captureze peşti”, explică cercetătorul ucrainean.

Totodată, delfinii capătă acum mult mai ușor boli infecțioase care, de asemenea, îi ucid, din cauza organismului slăbit.

Orașul-cheie Severodonețk, cucerit de ruși

Volodimir Zelenski a declarat în cursul zilei de sâmbătă că Ucraina își va recupera toate orașele pierdute în fața rușilor, inclusiv Severodonețk. Totodată, a fost singura dată când președintele a menționat orașul, care a căzut în cele din urmă forțelor ruse, după mai multe săptămâni de bătălii intense, relatează The Guardian.

„Toate orașele noastre – Șeverodonețk, Donețk, Luhansk – le vom recâștiga pe toate”, a declarat el în mesajul video transmis ca în fiecare noapte.

De asemenea, Zelenski a recunoscut că războiul devine dificil de gestionat din punct de vedere emoțional. Potrivit acestuia, Ucraina a fost lovită, în ultimele 24 de ore, de 45 de rachete rusești, pe care le-a descris ca fiind o încercare cinică de a înfrânge moralul ucrainenilor.

„În acest stadiu al războiului este dificil din punct de vedere spiritual, dificil din punct de vedere emoțional… nu avem idee cât va dura, câte lovituri, câte pierderi și eforturi vor mai fi necesare înainte de a vedea că victoria se află la orizont”, a spus el.

În același mesaj video, Volodimir Zelenski a continuat să pledeze pentru mai multe arme, adăugând că atacurile recente cu rachete au confirmat faptul că sancțiunile împotriva Kremlinului nu au fost suficiente pentru a ajuta Ucraina.