Descoperire istorică în Marea Roșie. Experții în științe marine sunt uluiți total de ce era în apă

de: Ana Chivu
08 09. 2021

Ce descoperire au făcut cercetătorii în Marea Roșie? Experții în științe marine sunt extrem de surprinși de ceea ce au găsit în apă. Noutatea a fost identificată în insula Al-Waqadi din Arabia Saudită.

Descoperire uluitoare în Marea Roșie: are aproximativ 600 de ani

Experții marini au rămas uimiți în fața descoperirii istorice făcute de curând. Concret, o colinie de corali cu vârsta de aproximativ 600 de ani a fost identificată în insula Al-Waqadi din Arabia Saudită. Descoperirea a fost realizată de experții în științe marine și mediu din cadrul „The Red Sea Development Company”, arată arabnews.ro.

Descoperirea rară are o vârstă estimată la câteva sute de ani și a fost măsurată prin mărimea și numărul de inele care cresc anual pe fiecare structură exterioară. Aceasta este prima de acest gen din regiunea Mării Roșii, conform sursei citate.

Colonia permite astfel oamenilor de știință să analizeze inelele recifelor de corali și să afle mai multe detalii despre temperatura oceanului din anii precedenți, dar și despre compoziția sa chimică. Compania va implementa astfel ‘Proiectul Marea Roșie’, una din numeroasele inițiative pe care regatul le-a lansat pentru a diversifica în cele din urmă economia.

Altă descoperire în Marea Roșie: vietate cu ”superputere”

Cercetătorii de la Universitatea Tel Aviv au descoperit o specie de ascidiană. Mai exact, este vorba despre un animal care se găsește în mod normal în Golful Eliat. Studiul a fost coordonat de Prof. Noa Shenkar, Prof. Dorothee Huchon-Pupko și Tal Gordon de la Școala de Zoologie a Universității Tel Aviv de la Facultatea de Științe ale Vieții George S. Wise și Muzeul de Istorie Naturală Steinhardt.

Detaliile despre vietate au fost publicate în revista Frontiers in Cell and Developmental Biology. Specialiștii o consideră uimitoare pentru că acesta este un animal din regnul Chordata – animale cu coadă dorsală.

Cercetătorii mai susțin că acest animal are legătură directă cu oamenii. Animalele sunt văzute destul de rar pentru că se camuflează ca bulgări pe stânci. Viețuitoarea are capacitatea de autoregenerare a organelor chiar dacă este disecat în trei părți.

„Acest lucru este foarte uimitor”

„Am vrut să vedem dacă este capabil să reînnoiască toate sistemele sale corporale. Am luat câțiva ascidieni individuali din Eilat și i-am disecat în două părți. Într-un experiment ulterior, am disecat câteva zeci de ascidieni în trei fragmente.

Am lăsat o parte a corpului fără un centru nervos, inimă și o parte a sistemului digestiv. Și contrar așteptărilor noastre, fiecare parte a supraviețuit disecției. Toate organele au fost regenerate în fiecare dintre cele trei secțiuni.

În loc de un ascidian, acum erau trei. Acest lucru este foarte uimitor. Niciodată nu a fost descoperită o asemenea capacitate regenerativă în rândul unei specii solitare care se reproduce sexual, oriunde în lume.”, spune prof. Noa Shenkar, conform publicației Phys.org.