În acest moment, conform unui site realizat de un tânăr român, există peste 4.000 de buncăre antiaeriene active. Nu se știe nici la această oră câte sunt exact pe teritoriul României, având în vedere că mare parte dintre ele au ajuns să fie lăsate în paragină. O astfel de descoperire a fost făcută la Reșița de un grup de muncitori a Direcţiei pentru întreţinerea patrimoniului local Reşiţa.
Conform unei aplicații făcute de un tânăr programator român, la această oră România dispune de 4.500 de buncăre antiatomice. În aplicația amintită, regăsită aici, aceste locații în care ne putem refugia în caz de război, sunt împrăștiate în toată țara. Multe dintre aceste buncăre se regăsesc în București, iar restul pot fi găsite pe harta interactivă, în sudul, vestul, centurl și estul României.
Așa cum scriam într-un alt material, la începutul acestui an, parte dintre aceste buncăre au devenit spații de colectare sau depozitare de mărfuri, dosare și multe alte lucruri, scopul inițial al acestora devenind de domeniul trecutului. Într-o astfel de situație se află și alte astfel de buncăre, atât în București, cât și în alte mari orașe din țară.
O astfel de descoperire avea să fie făcută recent de un grup de muncitori a Direcţiei pentru întreţinerea patrimoniului local. Aceștia ar fi trebuit să facă anumite lucrări de construcţii şi asfaltare pe una din străzile din localitate, când au dat peste o intrare într-un astfel de buncăr.
Conform Radio Reșița, în localitate ar exista aproximativ 32 de adăposturi civile care ar trebui să fie pregătite în eventualitatea unui război. Dar, conform unei anchete a acestora, multe dintre ele adăposturile existente sunt pregătite pentru un eventual scenariu, dotate cu „tehnologie de ultimă oră, are grafice şi hărţi, computere, aparate pentru filtrarea apei şi a aerului, duşuri cu substanţă dezinfectantă şi aparate speciale de comunicare pentru a ţine legătura cu celelalte adăposturi din oraş”, spun cei de la Radio Reșița, cu excepția celui descoperit recent.
„Conform inginerului şef al Direcţiei de Întreţinnere şi Reparare a Domeniului Public Local, Ovidiu Apostol, este vorba despre o intrare inundată, aflată la baza Dealului Golului din spatele unui imobil dezafectat, care găzduieşte un tunel din beton. Accesul nu este momentan posibil pentru că apa acumulată din ploi şi infiltraţii nu a mai putut fi drenată şi s-a adunat în galerie. Urmează să fie drenată pentru ca ulterior să se poată intra în tunel.”, spun reporterii Radio Reșița.
Autoritățile locale încearcă acum să dezafecteze zona și să vadă în ce stare se află respectivul buncăr antiaerian proaspăt descoperit.