Descoperire ireală la Iași. Ce comoară avea acest bărbat în podul casei sale

Descoperire ireală la Iași. Ce comoară avea acest bărbat în podul casei sale
Ieșeanul Radu Zaina, bogat fără să știe

Cum ar fi să vă treziți, peste noapte, cu o avere de peste 400.000 de euro? Sau cum ar fi să o găsiți pe fundul unui râu și să nu-i știți de fapt valoarea reală? Într-o astfel de situație a fost un localnic dintr-o comună ieșeană, Radu Zaina. Iar povestea lui, pe cât este incredibilă, pe atât este de adevărată.

Ieșeanul Radu Zaina, bogat fără să știe

Povestea incredibilă dar adevărată a ieșeanului Radu Zaina începe cu vreo trei ani în urmă. Împreună cu alți consăteni din comuna ieșeană Alexandru Ioan Cuza, Radu Zaina au plecat la scăldat, pe râul Siret. Radu Zaina povestește că a dat peste comoară întâmplător, pe fundul râului.

Omul a luat obiectul de metal, și ca un bun cetățean, Radu Zaina s-a dus cu el la șeful de post din comună. Nici Radu Zaina, dar nici polițistul comunei habar-n-aveau despre ce este vorba, și nici nu s-a cerut vreo expertiză. Astfel că ieșeanul nostru, Radu Zaina, s-a dus acasă, a băgat obiectul într-o pungă de plastic și l-a depozitat în podul casei. Și de-atunci nu s-a mai discutat problema în comună absolut deloc.

„În urmă cu vreo trei ani, mă aflam la scăldat împreună cu mai mulţi. Siretul trece foarte aproape de localitatea noastră. Am intrat în apă în jurul orei 14. Am intrat până la brâu. La un moment dat, cum călcam fundul apei, am agăţat cu un picior ceva de tablă.

M-am băgat în apă şi am ridicat obiectul respectiv. Am crezut iniţial că este un craniu de om. Coiful era plin de mâl galben în interior, cel mai probabil a fost adus de vreo viitură, de departe. Am mers la mal şi l-am spălat bine. Apoi m-am decis să îl duc la poliţie”, a declarat Radu Zaina pentru ziaruldeiasi.ro.

O bucată de istorie veche de 2.500 de ani, în podul ieșeanului

Asta până de curând. Consătenii lui Radu Zaina știau de descoperirea făcută de acesta de pe fundul râului Siret. Așa că, atunci când s-au trezit cu polițiști din Iași în comună, întrebând de obiect, i-au trimis direct la țintă. La trei ani de la evenimentele povestite de Radu Zaina, polițiștii din Iași, care anchetau deja de tot atâția ani un caz de furt, au aflat de descoperirea acestuia.

În urma unor percheziții făcute la domiciliul ieșeanului Radu Zarna, polițiștii au găsit obiectul cu pricina. Este vorba de un artefact vechi de peste 2.500 de ani, de dinainte de Hristos, un coif corintic, evaluat la aproximativ 400.00 de euro.(vezi galeria) Respectivul artefact, conform polițiștilor, fusese sustras cu trei ani în urmă, dintr-un depozit al muzeului de istorie din Iași.

„Un coif corintic din bronz, datat în sec. VI – V î. Hr., susceptibil să aparţină patrimoniului cultural național, a fost descoperit în urma a două percheziții desfășurate ieri, 12 ianuarie, de polițiștii Serviciului de Investigații Criminale. La data de 12 ianuarie a.c., în baza investigațiilor desfășurate, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț au efectuat două percheziții, în municipiul Roman și în județul Iași, la domiciliile unor persoane bănuite de comiterea infracțiunilor de furt din sit arheologic și tăinuire.

Activitățile s-au desfășurat în cadrul unui dosar penal instrumentat sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman. În urma descinderilor desfășurate în localitatea Alexandru Ioan Cuza din județul Iași, la locuința unui bărbat de 51 de ani, polițiștii au descoperit un coif corintic din bronz, datat după analogii în secolul VI – V î.Hr., susceptibil a fi clasat în patrimoniul cultural național al României. Bunul ar fi fost descoperit de bărbatul în cauză în albia râului Siret.”, se spune în comunicatul Poliției.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI