16 mai 2020 | 16:39

Descoperire halucinantă la Suceava. Ce făcea șefa DSP cu raportările numărului de infectați

Știri generale
Descoperire halucinantă la Suceava. Ce făcea șefa DSP cu raportările numărului de infectați
Descoperire halucinantă la Suceava. Ce făcea șefa DSP cu raportările numărului de infectați

Suceava a raportat săptămâni la rând numărul de teste efectuate, dar nu pe cel al persoanelor contaminate, acesta fiind și unul dintre motivele pentru care apare cel mai mare procent de cazuri de coronavirus din România, a dezvăluit șefa DSP din județ.

Descoperire halucinantă la Suceava. Ce făcea șefa DSP cu raportările numărului de infectați

Astfel, numărul foarte mare de cazuri de coronavirus raportat în județul Suceava și diferențele care apar între numărul total de cazuri și suma cazurilor de persoane vindecate, încă pozitive și decese, pe de altă parte, duce la concluzia că pe undeva în traseul raportărilor există o eroare.

Întrebată dacă este posibil ca în realitate să se fi raportat numărul de teste cu rezultat pozitiv și nu numărul de persoane confirmate pozitiv cu COVID-19, șefa DSP Suceava, dr. Manuela Trifan, a răspuns că acest lucru este foarte posibil, notează Monitorul de Suceava.

Suspiciune că undeva există o eroare a apărut de la faptul că Suceava raporta un număr foarte mic de persoane vindecate și un număr inexplicabil de mare de cazuri, în comparație cu restul județelor.

Șefa DSP a arătat că probleme sunt în verificarea datelor încă de la începutul peidemiei, când, se pare, „s-au raportat teste, nu persoane pozitive”.

„Sunt cazuri cu nume și prenume, dar fără CNP, fără adresă, nu le putem aloca nici unei unități administrativ teritoriale, pur și simplu nu știm de unde sunt”, a precizat dr. Trifan.

Nu există indicii cum că cineva ar fi dorit să falsifice datele, ci astfel de situații au putut să apară pe fondul volumului mare de muncă și lipsei de personal, în special a informaticienilor.

La începutul pandemiei, funcționarii DSP lucrau în ture de câte patru ore la introducerea datelor în sistem, fiecaare după propria metodă. calificarea celor mai mulți dintre ei nefiind în informatică.

Astfel că este posibil ca fiecare să fi introdus rezultatele pozitice venite pe tura sa, fără a mai verifica dacă persoana pozitivă este la primul test pozitiv sau dacă a fost un rezultat la o retestare.

Prin urmare, în loc să fie raportată o persoană cu trei rezultate pozitive, în sistem apar trei cazuri pozitive, iar același lucru ar putea să fie valabil și la raportarea cazurior noi.

Dr. Trifan a spus că a început să verifice situația personal, fiecare caz în parte, și până acum a reușit să stabilească situația exactă, retroactiv, pentru toate cazurile de vindecare, până la începutul lunii mai. A făcut același lucru și miercuri, 13 mai, și Spitalul de Urgență Suceava, care la început nu introducea în tabelele de raportare cazurile de persoane vindecate și externate.

Nu se știe de unde sunt 736 de cazuri

”Ieri spitalul s-a mobilizat exemplar pentru actualizarea listelor. Eu am verificat personal toți vindecații, până la începutul acestei luni. Am luat caz cu caz”, a precizat  dr. Trifan.

De aproximativ două săptămâni, DSP Suceava lucrează pe platforma informatică „Corona”, iar evidența se poate ține precis.

Joi, în județul Suceava au fost raportate 3.370 de cazuri de infecție cu COVID-19. Potrivit DSP, sunt 566 de cazuri încă active, 1.894 de persoane declarate vindecate și 174 de decese.

Nu se știe exact de unde provine diferența de 736 de cazuri, dar potrivit directorului DSP, este foarte probabil să fie vorba despre teste de control efectuate pentru o parte dintre cei 2.633 de suceveni încă pozitivi, vindecați sau decedați și identificați în mod cert.

Parteneri
Cum atragi banii în viața ta. Cât ești de norocos în funcție de data nașterii
Redactia.ro
Ce a pus Prodanca în pachetele de Paște pe care le-a împărțit pentru regretata sa mamă, Ionela: „Pe barosăneală, așa cum îi plăcea ei!”
Click.ro
GALERIE FOTO Cele mai extravagante ținute de la Met Gala 2024. Un bilet la dineu a costat 75.000 de dolari
Digi24
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un judecător i-a spus că în căsătorie e permis orice
Digi24
Emily Ratajkowski, 'femeia cu cei mai frumoși sâni', apariție de senzație într-o rochie super decoltată / FOTO
Unica.ro
Medicul și vedeta. Monica Bârlădeanu și Valeriu Gheorghiță, vacanță romantică în Deltă
EVZ.ro
Luna Nouă în Taur, astăzi, 7 mai 2024, ora 23:22 . Semnele zodiacale care vor străluci în această perioadă
Spynews
S-a schimbat legea în 2024 pentru cei care stau la bloc. A devenit obligatoriu să raportezi la stat
Capital.ro
Ceaiul semifermentat care te ajută la digestie după mesele de Paşte şi te relaxează fără să dea somnolenţă
Antena 3
A divorțat de un celebru prezentator TV și s-a recăsătorit cu un om de afaceri. Cum arată acum și cu ce se ocupă
Avantaje
Se DAU 12.000 de lei de la STAT. Ce TREBUIE să scrie în CERERE
Mediaflux
Alertă de inundații în România! Hidrologii au emis o atenționare pentru 12 județe. Care sunt zonele vizate
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația: „Nimeni nu v-a țepuit”
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro