Descoperire de senzație la Sibiu. Cum a găsit un căutător de comori 50 de cartuşe neexplodate din cel de-Al Doilea Război Mondial

de: Ionuț Vieru
26 10. 2021

Un căutător de comori a descoperit în comuna Roșia 50 de cartușe neexplodate din cel de-Al Doilea Război Mondial. Acesta a cerut ajutorul unei echipe pirotehnice care a preluat muniția și urmează să o distrugă, potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență Sibiu.

Cartușe neexplodate din cel de-Al Doilea Război Mondial, descoperite la Sibiu

Potrivit ISU Sibiu, în cazul în care cetățenii găsesc astfel de elemente periculoase, este recomandat ca aceștia să sune de urgență la numărul unic de urgențe 112, să nu atingă deloc muniția neexplodată, să se îndepărteze ușor de locul periculos, mai ales copiii să nu se aproprie de locul periculos și să anunțe trecătorii până la venirea pompierilor.

„Echipa pirotehnică din cadrul ISU Sibiu a intervenit în cursul zilei de 25 octombrie, în jurul orei 17,30, în localitatea Roşia, în apropierea poligonului, ca urmare a unui apel venit pe numărul de urgenţă 112 de la un cetăţean căutător de relicve autorizat, prin care semnala găsirea de muniţie rămasă neexplodată. Pirotehnicienii sibieni au ridicat şi transportat aproximativ 50 de cartuşe de infanterie, calibru 7,62 mm, provenite din cel de-Al Doilea Război Mondial. Muniţia a fost depozitată în condiţii de siguranţă, urmând să fie distrusă ulterior”, a arătat ISU Sibiu.

O nouă campanie arheologică în situl de la Măriuța

În această toamnă, o nouă campanie de săpături arheologice a început în situl de la Măriuța. Acest lucru reprezintă o etapă importantă pentru cunoașterea civilizației eneolitice. Pe șantier au venit specialiști de la Universitatea din București și Universitatea Constanța.

De asemenea, cercetarea în zonă este realizată de către o echipă de specialiști de la Muzeul Dunării de Jos din Călărași, Universitatea din București, Platforma ArchaeoScienceRo din cadrul ICUB și Muzeul Municipiului București, sub coordonarea științifică a managerului muzeului din Călărași, dr. Valentin Parnic.

„Cercetările în tell-ul gumelniţean au debutat la începutul anilor `80 putând fi identificate câteva etape în cursul acestora. O primă etapă este constituită de faza identificării sitului şi a recuperării de materiale. Această etapă este reprezentată de cercetările de teren efectuate în anii `60 de Eugen Comşa şi continuate de Done Şerbănescu şi George Trohani, în anii `70. 
A doua etapă este reprezentată de săpăturile de salvare de la Măriuţa – La Movilă, determinate de proiectul de amenajări funciare a cursului râului Mostiştea. Astfel, sub conducerea lui Mihai Şimon se desfăşoară cercetări în aşezarea gumelniţeană în perioada 1984 – 1991.

Cea de-a treia etapă debutează în anul 2000, atunci când cercetările au fost reluate din iniţiativa Muzeului Dunării de Jos Călăraşi şi au fost continúate până în prezent. Această ultimă etapă se remarcă prin caracterul pluridisciplinar al cercetărilor”,  spune Valentin  Parnic.