Un bărbat din Zalău a făcut o descoperire uriașă, după care a anunțat autoritățile. Cu ajutorul GPS-ului, acesta a putut da locația exactă iar mai mulți reprezentanți au ajuns la fața locului. Tezaurul a fost trimis pentru a urma un proces de restaurare.
În luna septembrie a anului trecut, Cristian Marincaș, a descoperit din întâmplare un tezaur. Pasionat de arheologie, acesta se plimba în comuna Sânmihaiu Almașului. Cu ajutorul unui detector de metale, a descoperit șase monede medievale. Cu ajutorul unui GPS, a stabilit locul comorii, după care a anunțat autoritățile. Arheologul de ocazie avea mai multe detalii că în zonă s-ar mai afla astfel de piese.
Specialiștii Muzeului Județean de Istorie și Artă din Zalău, s-au deplasat la fața locului. Cei doi, au mai găsti alte 30 de monede din secolul XVI.
″Doi specialişti de la Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă din Zalău, Horea Pop, şeful secţiei Cercetare Ştiinţifică, şi Emanoil Pripon, cercetător ştiinţific II, specializarea numismatică-restaurare, au efectuat un diagnostic arheologic în locul indicat, în urma căruia au mai identificat încă 30 de monede”, se arată, joi, într-un comunicat de presă al Muzeul din Zalău.
Un total de 36 de monede emise între 1551-1599 au fost găsite la fața locului. Monedele au fost emise în Polonia, Lituania, Riga și Ungaria. Suveranii sub a căror autoritate au fost emise sunt Sigismund I August, Sigismund III, Ştefan Bathóry, Ferdinand I şi Rudolf II. Au fost găsite monede cu mai multe valori cuprinse între șase groși și un dinar, toate fiind din argint.
Comoara culturală a fost trimisă în a urma un proces de restaurare. În urma procesului, mai multe detalii precum locul emiterii dar și numele emitentului au fost evidențiate. Pe fiecare mondedă erau înscrise și anul emiterii și numele gravorului.
″În Transilvania secolului al XVI-lea, valoarea produselor şi a serviciilor era exprimată în dinari. Tezaurul de la Sântă Măria avea în epocă o valoare de 314 dinari, adică puţin peste trei taleri (un groş emis în sistem polonez, era echivalentul a trei dinari). Această sumă putea reprezenta remuneraţia unui mercenar pedestru (infanterist), care era plătit cu trei taleri pe lună. De asemenea, suma aceasta putea fi rodul unei tranzacţii, pierdută mai apoi în condiţii asupra cărora nu ne putem pronunţa cu exactitate, de vreun localnic sau negustor”, mai arată comunicatul menţionat.