Declarațiile unei tinere care s-a vaccinat cu serul chinezesc împotriva virusului: ”Sunt îngrijorată”

de: Ștefan R. Apostol
21 10. 2020

China, țara în care a început pandemia de coronavirus, a dat drumul la vaccinul neaprobat, împotriva Covid-19, cu riscuri necunoscute. Lucrătorii companiei de medicamente, oficialii guvernamentali și alții au fost injectați în afara procesului obișnuit de testare. În curând vor fi mai mulți experți, care își fac griji cu privire la potențialele efecte negative.

China distribuie vaccinul neaprobat împotriva COVID-19

Presa chineză rrelatează despre muncitorii de la companiile de stat cărora li s-au administrat doze. Apoi, oficialii guvernamentali și personalul companiei de vaccinare. Următorii pe listă au fost profesori, angajați la supermarket și oameni care călătoresc în zone cu risc din străinătate.

Deși nu există un vaccin dovedit împotriva coronavirusului, acest lucru nu i-a împiedicat pe oficialii chinezi să încerce să inoculeze zeci de mii, dacă nu sute de mii, de persoane în afara procesului tradițional de testare. Trei candidați la vaccin au fost injectați, oameni pe care guvernul îi consideră esențiali, alături de mulți alții, inclusiv angajații firmelor farmaceutice.

Declarațiile Evelynei Wu care s-a vaccinat cu produsul Sinovac

Printre cei inoculați cu acest vaccin, încă neaprobat, se numără și o tânără de 20 de ani, Evelyn Wu. Tânăra studiază economia la Universitatea din Birmingham. Pentru moment se află încă în China, dar, așa cum declara, are de gând să se întoarcă în Marea Britanie, peste câteva luni. Întrebată de ce a acceptat să testeze acest vaccin, încă neaprobat și fără să se știe care sunt efectele negative, a răspuns:

”Pentru că vreau să mă întorc în Marea Britanie în ianuarie, anul viitor. Şi cred că este mai sigur dacă mă vaccinez. Mi-au spus că este foarte sigur, chiar dacă vaccinul se află încă în faza a treia a testelor clinice.”. a spus Evelyn Wu.

Întoarsă în China, pe perioada vacanței, pandemia a prins-o aici, astfel că a fost nevoită să își regândească planurile. După ce presa din Cina a relatat despre acest vaccin, tânăra a decis să facă parte din cei care vor testa efectele acestuia. Așa că s-a dus la spitalul din oraşul Yongkang, în estul Chinei, unde i-a fost inoculat serul.  Evelyn Wu speră s-o ferească de infectarea cu coronavirus.

China anunța în iulie demararea programului de vaccinare cu vaccinul Sinovac COVID-19

”Reporter: „Ţi-au spus că este un vaccin experimental?”

Evelyn Wu: „Da.”

Reporter: „Eşti îngrijorată că ai făcut un vaccin care încă nu a fost aprobat?”

Evelyn Wu: „Da, sunt puţin îngrijorată în legătură cu această fază a treia, experimentală, pentru că mai există şi o fază a patra…am simţit că eram una dintre cei pe care se fac teste, m-am simţit cumva ca un cobai.”, a declarat tânăra într-un interviu.

Vaccinul Sinovac din China va fi inclus în planul de imunizare din Brazilia

Tânăra de 20 de ani a fst onoculată cu vaccinul produs de compania Sinovac, din Beijing. Brazilia intenționează să utilizeze vaccinul coronavirus fabricat în China. Este vorba de programul național de imunizare, au anunțat oficialii. Compania Sinovac pentru uz de urgență costă 60 USD, spune Reuters.

Centrul de control și prevenire a bolilor (CDC) din estul orașului Jiaxing a declarat că două doze de candidat la vaccin, numit CoronaVac, vor costa 200 de yuani (29,75 dolari) pe doză. Vaccinările pentru grupurile cheie, inclusiv profesioniștii din domeniul medical, au început.

Autoritățile chineze nu au publicat până în prezent detalii privind prețurile pentru potențialele vaccinuri COVID-19.

Sute de mii de oameni au primit vaccinuri experimentale în studiile în stadiu târziu. Program de inoculare de urgență a fost lansat în iulie. Nu a fost clar dacă prețurile includ subvenții, iar CDC a refuzat să comenteze.

Vaccinul Sinovac se află în faza finală a studiilor din Brazilia, Indonezia și Turcia. Compania a declarat că o analiză intermediară a datelor din faza 3 a studiilor ar putea avea loc încă din noiembrie. Bio Farma, o companie de stat din Indonezia, a ajuns la un acord pentru cel puțin 40 de milioane de doze de la Sinovac. Aceeași companie indoneziană a declarat săptămâna aceasta că vaccinul va costa în jur de 200.000 rupii pe doză atunci când va fi disponibil în țara sud-estică a Asiei.

China a spus că, deși sunt permise profituri rezonabile pentru companii, vaccinurile COVID-19 ar trebui să aibă un preț aproape de cost. Sinopharm a declarat în august că un candidat vaccin dezvoltat de o unitate nu poate costa mai mult de 1.000 de yuani pentru două fotografii. Un oficial al Comisiei Naționale a Sănătății din China a spus, totuși, că prețul va fi mai mic.