Informații noi despre Declarația unică. Cum și unde poți depune formularul
Declarația unică încă mai poate fi depusă la ANAF, dacă obții venituri extrasalariale. Ministrul Finanțelor a anunțat însă noi informații despre formular și despre cum îl poți depune.
Indiferent dacă ai de gând să-ți declari veniturile sau nu, statul oricum te va găsi în baza de date mai devreme sau mai târziu. Dacă obții venituri din alte surse decât salariul de la serviciu, trebuie să depui Declarația unică, altfel, riști amenzi contravenționale cuprinse între 50 și 500 de lei. În loc să păstrezi banii câștigați, trebuie să-i dai statului pe amendă.
Vei putea depune Declarația unică și în format tipărit, pe hârtie
Dacă nu ai posibilitatea să trimiți formularul în format electronic pentru că nu ai acces la internet sau la un calculator, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, îți vine în ajutor și confirmă că poți depune declarația și în format tipărit, la un sediu ANAF.
Evident, această posibilitate nu se datorează doar de dragul contribuabililor care n-au acces la internet sau nu știu să-l folosească, ci și din cauză că sistemul informatic al ANAF n-a fost încă modernizat așa cum se promitea.
Pe de o parte, este vorba de sistemul informatic, pe de altă parte, de accesul anumitor contribuabili la un astfel de mijloc de comunicare modern. Din acest motiv, avem în calcul acceptarea și în forma pe hârtie a acestei Declarații unice pentru o anumită perioadă de timp, până lucrurile se reglează definitiv, a spus Teodorovici.
Cine trebuie să depună declarația
Modernizarea sistemului informatic al ANAF ar fi trebuit să fie deja finalizată, dar se pare că a intrat în prelungiri.
Declarația unică a fost introdusă în 2018, în scopul de a simplifica procesul de declarare a veniturilor românilor, după ce s-a trecut de la impunerea obligațiilor de către ANAF, la un sistem de autoimpunere. Adică statul încearcă să te responsabilizeze față de societate și te obligă să te obligi singur să-ți declari averea.
Trebuie să depună această declarație toți cei care obțin: venituri/pierderi din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din cedarea folosinței bunurilor, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, determinate în sistem real, venituri din transferul titlurilor de valoare, venituri din investiții realizate din străinătate, precum dividende, dobânzi, pensii.