Declarația unică 2020. Vestea în premieră pe care trebuie s-o afle angajații din România

de: Ana Chivu
23 06. 2020

Veste importantă pentru angajații din România! Ce obligații au aceștia în 2020, ce venituri declară, unde și cum se plătește? Important pentru cei care s-au aflat în șomaj tehnic.

Delarație unică 2020. Angajații din România trebuie să știe asta!

Declarația unică 2020 se depune pe data de 30 iunie pentru a estima venituri din activitățile independente, chirii, dividente, drepturi de autori. Aceasta trebuie depusă inclusiv de pensionari. Cei care scapă de această obligație sunt aceia care obțin astfel de venituri după termenul specificat. Precizăm că plățile pot fi plătite până în luna martie 2021.Formularul fiscal se folosește pentru estimarea veniturilor pe 2020, pentru a putea stabili impozitele și evalua contribuțiile sociale la pensii și sănătate. Toate formularele se regăsesc pe site-ul oficial al Fiscului.

Veniturile estimate pentru 2020 se datorează impozitului pe venit – 10% și contribuții eventuale către pensii și sănătate – 25% și 10%. Declarația unică 2020 e folosită pentru a plăti impozitul și contribuțiile sociale și pentru cei care au luat de la stat indemnizația de 75% din salariul mediu brut după ce au fost puși în șomaj tehnic în contextul pandemiei de coronavirus, arată avocat.net.ro. Amintim că 2020 este anul în premieră în care se vor declara la Fisc și câștogurile din criptomonede, lucru care a adus schimbări în Declarația unică.

Declarația unică 2020 noutăți pentru cei din șomaj tehnic

Riscurile la carete expui dacă nu depui declarația

Conform codului fiscal, cei care nu depun declarația unică sunt pasibili de amendă cuprinsă între 50 și 500 de lei. Totuși, o portiță pentru aceștia există, pentru că se poate plăti la jumătate în 15 zile (25 de lei). Termenul de 30 iunie vizează și definitivarea situației pe 2019 și plățile aferente. Pensionarii nu sunt scutiți de depunerea declarației unice și plata dărilor fiscale provenite din activitățile independente de pensie. Acesta pot să vină din drepturi de proprietate intelectuală (cu excepția celor pentru care impozitul se reține la sursă), cedarea folosinței bunurilor (chirii), activități agricole pentru care venitul net se stabilește în sistem real, piscicultură, silvicultură, transferul titlurilor de valoare şi orice alte operaţiuni cu instrumente financiare sau venituri din alte surse pentru care există obligația depunerii acestei declarații.