Declarația unică în 2019: la cât va crește plafonul impus
Plafonul declarației unice va crește în 2019, față de cel de 22.800 lei din prezent. Astfel, persoanele fizice care obțin venituri extrasalariale vor depune declarația dacă vor avea un venit de cel puțin 24.600 lei.
Creșterea va avea loc datorită majorării salariului minim pe economie, care se va aprecia în ianuarie la 2.050 lei, comparativ cu cei 1.900 de lei din prezent. În cazul în care salariul minim va ajunge la 2.070 de lei, plafonul pentru depunerea declarației unice va fi de 24.840 lei.
Persoanele fizice care estimează că realizează venituri extrasalariale, aflate în sfera declarației unice, își calculează singure impozitul datorat și stabilesc dacă datorează asigurări sociale din luna martie, atunci când a fost dat OUG cu privire la această declarație.
Plafonul la care ai obligația de a datora contribuții de asigurări pentru veniturile extrasalariale este de 12 salarii minime brute. Creșterea salariului minim s-ar putea să scutească mai multe persoane fizice de la plată, deoarece vor fi mai puține cele care vor efectua venituri extrasalariale de peste 24.600 de lei pe an.
În ceea ce privește creșterea salariului minim, Eugen Teodorovici a confirmat faptul că acesta va fi majorat la 2.050 lei și că schimbarea ar putea avea loc chiar înainte de începutul anului 2019.
De asemenea, Lia Olguța Vasilescu a declarat recent că salariul minim ar putea să crească la 2.070 lei. „Este foarte posibil ca această creştere să fie 2070 de lei, ca să respectăm una dintre prevederile Programului de Guvernare care spune că trebuie să crească pe net cu 100 de lei în fiecare an salariul minim pe economie. Am primit în dezbaterea publică astfel de solicitări de modificare”, a declarat aceasta.
În plus, ministrul Muncii a adăugat că în momentul în care o să scoată Hotărârea de Guvern vor putea să stabilească ce variantă vor alege.