Instanța din Malta a dispus, luni, 8 iulie 2024, controlul judiciar și eliberarea pe cauțiune a Prințului Paul-Philippe al României, după peste două luni de arest. Până la o decizie definitivă despre extrădarea sa, acesta va trebui să se prezinte de două ori pe zi la secția de poliție pentru a semna prezența. El nu are voie să părăsească Malta.
„Instanţa din Malta a dispus faţă de Paul-Philippe al României măsura controlului judiciar şi eliberarea acestuia, pe cauţiune, după ce a stat mai mult de 2 luni în arest. Până se va lua o decizie definitivă cu privire la predarea sa, va merge de două ori pe zi la secţia de poliţie, pentru a semna prezenţa. Nu va putea părăsi Malta pentru că paşaportul şi orice document de identitate sunt reţinute de instanţă”, a transmis Ministerul român al Justiţiei.
Paul de România trebuie să plătească o cauțiune de 20.000 de euro și să depună o garanție personală de 30.000 de euro.
„Decizia a fost justificată prin vârsta înaintată a acestuia şi prin faptul că, potrivit legislaţiei malteze, în astfel de cazuri, termenul de arest preventiv este de maximum 60 de zile”, au mai precizat oficialii români.
Prințul Paul de România, cunoscut și sub numele de Paul-Philippe Hohenzollern, este o figură controversată în istoria recentă a familiei regale românești. Născut la 13 august 1948, la Paris, el este fiul lui Carol Mircea Grigore al României, fiul nelegitim al Regelui Carol al II-lea, și al Helenei Henriette Nagavitzine. De-a lungul timpului, Paul a fost implicat în numeroase dispute legale și politice, care i-au marcat viața și cariera.
Paul-Philippe Hohenzollern susține că este un descendent legitim al Regelui Carol al II-lea și că ar trebui să fie recunoscut ca membru al familiei regale românești. Tatăl său, Carol Mircea, a luptat mulți ani în instanțe pentru a-și dovedi paternitatea, obținând în 1955 o recunoaștere legală în Portugalia. Totuși, această recunoaștere nu a fost acceptată de către Casa Regală a României, ceea ce a dus la o serie de conflicte între Paul și ceilalți membri ai familiei regale.
De-a lungul anilor, Prințul Paul a fost implicat în mai multe controverse legale și politice. Una dintre cele mai notabile a fost disputa sa cu Casa Regală a României, în special cu Regele Mihai I, pe tema recunoașterii sale ca membru al familiei regale. În 1991, Paul a depus o cerere de recunoaștere a titlului său la Curtea de Apel din București, dar cererea sa a fost respinsă.
În 2012, Prințul Paul și soția sa, Prințesa Lia, au fost implicați într-un scandal imobiliar, fiind acuzați de vânzarea unor proprietăți retrocedate ilegal. Aceasta a dus la o serie de procese și investigații, care au afectat imaginea publică a cuplului. În decembrie 2020, Paul a fost condamnat la trei ani și patru luni de închisoare pentru fapte de corupție legate de retrocedarea ilegală a unor terenuri.
În 1995, Paul s-a căsătorit cu Lia Georgia Triff, o americancă de origine română. Cuplul are un fiu, Carol Ferdinand, născut în 2010. De-a lungul anilor, Prințul Paul și Prințesa Lia au fost prezenți în viața publică românească, participând la diverse evenimente și implicându-se în activități caritabile.
În ciuda controverselor, Prințul Paul a continuat să își promoveze cauza și să își exprime pretențiile la tron. În 2011, el a publicat o carte, „Un omagiu Regelui Carol al II-lea”, în care și-a prezentat punctul de vedere asupra istoriei familiei sale și a luptei sale pentru recunoaștere.