Decizie fără precedent în România, luată de CNA. Postul TV nu mai are voie să difuzeze emisiunea

de: Stan Nicu
17 06. 2020

Consiliul Național al Audiovizualului a hotărât că Prima TV nu mai are voie să difuzeze o emisiune de teleshoping. Decizia a fost luată la trei luni de la difuzare. În cadrul emisiunii difuzate în martie se vindea gel antibacterian la 819 lei.

Decizie fără precedent luată de CNA. Postul TV nu mai are voie să difuzeze această emisiune

CNA a hotărât că postul Prima TV nu mai are voie să difuzeze emisiunea respectivă, scrie paginademedia.ro. Teleshopping-ul cu iz de speculă a fost difuzat, la finalul lunii martie, pe postul Prima TV. S-au vândut, în direct, geluri antibacteriene „pe bază de arbore de ceai și argint coloidal”.

Timp de o jumătate de oră prezentatoarea a „șters pe jos” cu gelurile normale, care ar fi „pline de chimicale”. Vânzarea gelului minune a pornit de la 819 lei. Fiind vorba despre o emisiune comercială, de teleshopping, CNA a hotărât „intrarea în legalitatea” pentru materialul de promovare a gelului respectiv. Adică, dacă emisiunea respectivă va mai vrea să-și promoveze produsul, va trebui să se gândească la o altă formă de  prezentare.

Gel antibacterian de 800 de lei. Sursa foto: paginademedia.ro

Consumatorii, descurajați să mai cumpere alte soluții

În hotărârea luată, CNA a ținut cont și de o poziție a Consiliul Roman Pentru Publicitate (RAC). Acesta din urmă, a informat că într-adevăr se încalcă codurile de practică în comunicarea comercială. „Este prezentat cu rol antiviral, antiinflamator. Este prezentat prin comparație cu alte produse antibacteriane care distrug pielea. Comunicarea denigrează și descurajează consumatorii să cumpere alte produse. De asemenea, exagereaza beneficiile. Nu în ultimul rând, sunt folosiți gresit termeni și sunt date explicații ambiguue”, arată raportul RAC, luat în considerare și de către CNA.

De asemenea, în ședința de marți s-a mai luat în discuție și o altă emisiune Bijuterii TV, în care se promova un „tratament contur ochi cu aur 24K- 8g × 5pcs” și „masca cu particule din aur”. Cazul gelului la 800 de lei nu este singular. Tot la televizor s-au vândut și măști cu 400 de lei bucata.