Decizie de ultimă oră în România. Unde s-au închis restaurantele, începând de azi

de: Dumitrache Diana
29 09. 2020

Situaţie fără precedent în România! Autorităţile au luat o decizie de ultimă oră. Începând de azi, s-au închis, din nou, restaurantele.

Unde s-au închis restaurantele, începând de azi

Dacă la 1 septembrie, proprietarii restaurantelor răsuflau liniştiţi odată cu deschiderea localurilor, iată că autorităţile au decis modificarea OUG privind starea de alertă! Mai exact, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara a decis să restricţioneze desfăşurarea unor activităţi comerciale, precum cele din restaurante şi săli de jocuri de noroc, în 12 localităţi. Conform ultimelor informaţii, numărul de persoane infectate din acest judeţ, în ultimele două săptămâni, a trecut de pragul critic de 1,5 la 1.000 de locuitori. Restricţiile intră în vigoare de astăzi, 29 septembrie.

”Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, a restaurantelor şi cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau a altor unităţi de cazare, a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc, în interiorul clădirilor este restricţionată”, se arată în comunicat, conform News.ro.

Care sunt cele 12 localităţi afectate de decizie: Petroşani, Băieşti (comună Pui), Câmpu lui Neag (Uricani), Dâncu Mic (comună Mărtineşti), Fintoag (comună Lăpugiu de Jos), Galaţi (comună Pui), Livadia (comună Baru), Mihăileni (comună Buceş), Obârşa (comună Tomeşti), Pricaz (comună Turdaş), Subcetate (comună Sântămărie Orlea), comună Toteşti.

Decizie de ultimă oră în România. Unde s-au închis restaurantele, începând de azi

Restaurantele, redeschise la 1 septembrie 2020

La 1 septembrie, Guvernul a anunţat că se pot redeschide restaurantele, după 5 luni şi jumătate în care acestea au fost închise din cauza pandemiei de coronavirus. De asemenea, autorităţile au impus o limită de infectări cu noul COVID-19 la nivel de județ, iar în cazul în care aceasta va fi depăşită, se vor lua măsuri speciale.

“Am inclus un prag privind nivelul de răspândire a virusului la nivel județean, de 1,5 la 1.000 de locuitor în ultimele 14 zile. Am lăsat la nivelul fiecărui comitet județean pentru situații de urgență să aibă posibilitatea să restricționeze activitatea într-o zonă, chiar dacă la nivel de județ indicele nu este depășit”, a spus atunci Ludovic Orban.

Premierul a rugat reprezentanţii industriei să respecte regulile impuse pentru a nu pereclita sănătatea clienților. Astfel operatorii economici din sectorul alimentației publice au următoarele obligații:

  • la intrarea în unitatea de alimentație publică se va face un triaj observațional al clienților, iar accesul clienților cu semne vizibile de infecție respiratorie va fi interzis.
  • se vor asigura că la intrarea în unitatea de alimentație publică, pe mese și la grupurile sanitare există dispozitive cu produse necesare dezinfectării mâinilor clienților.
  • stabilesc circuite cu sens unic dacă este posibil.
  • portul măștii de către clienți este obligatoriu în cazul deplasării în zonele comune.
  • se interzice transferul meniurilor, solnițelor, olivierelor și al altor obiecte de pe o masă pe alta.
  • se interzic activitățile de divertisment (dans) în cadrul unității de alimentație publică.
    în unitățile cu plata la casa de marcat se vor instala panouri de protecție din plexiglas.
    se asigură respectarea distanței între ocupanții meselor alăturate prin amplasarea meselor pe principiul “o masă ocupată, una liberă”.
  • ocuparea locurilor se va face cu rezervare anterioară.