Decizia radicală a lui Andrei Pleșu: corectitudinea politică l-a convins că nu se poate altfel

de: Puiu Alexandru
19 04. 2019

Andrei Pleșu este un important scriitor român și om politic. Deși nu a mai activat în ultimii ani în vreun partid politic, nu vei mai auzi nimic despre el în anii ce urmează.

În cel mai nou editorial publicat în Dilema Veche, publicația pe care a fondat-o, Andrei Pleșu își ia adio de la viața publică, iar motivele sunt multe. Scriitorul s-a săturat de situația actuală din domeniul cercetării științifice și de eforturile intelectuale care ajung să fie poticnite în corectitudine politică. Cei care credeau că sosirea acestui trend pe meleaguri mioritice va mai întârzia, se pare că s-au înșelat.

„Cu trecerea anilor, am constatat însă, din nefericire, că un alt tip de cenzură, mai subtilă și, întrucîtva, mai perfidă (pentru că avea manierele «libertății»), tindea să devină regula competițiilor pentru obținerea unui stagiu de cercetare în institutele de studii avansate. Simptomul «de demaraj» al «înnoirii» a fost decizia finanțatorilor de a stopa subvenționarea infrastructurii instituționale, mărginindu-se la subvenționarea proiectelor de studiu, cu deosebire a proiectelor «de actualitate», relevante geopolitic, «trendy» (minorități, gender etc.), «corecte», adică validate de ultimile cuceriri propagandistice, de ultimele «mode» planetare.

Pe scurt, s-a decis finanțarea supei, dar nu a aragazului… Iar supa e recomandabil să fie conformă cu imperativele ideologice de ultimă oră. Consecințele acestei «rezonabile» manevre financiare nu au întîrziat să apară. Candidații la diferitele burse de cercetare au înțeles destul de repede că, pentru a avea succes, trebuie să se «orienteze» în funcție de context. Cu alte cuvinte, că alegerea temei trebuie să includă considerente de ordin «strategic»“, scrie Andrei Pleșu cu foarte mult patos în acest editorial. 

Andrei Pleșu a decis să se retragă din viața publică pentru că, pur și simplu, nu mai simte că merită să se chinuie să schimbe ceva. Orice efort pare să fie inutil. „Prin urmare, nu ne mai alegem liber întrebările, ci le preluăm, abil, din noua – rentabilă – morală universitară, bine hrănită de presa momentului, de revoluționara «corectitudine politică», de «problemele» zilei”, afirmă scriitorul.

Deși se pare că va ma redacta editoriale viitoare în Dilema Veche, este puțin probabil să-l mai vedem pe Pleșu la televizor, invitat la emisiuni sau implicat într-o dezbatere deontologică alături de alți filozofi contemporani.

„Normal este ca, atunci cînd simți că nu mai aparții timpului tău, să faci un pas înapoi. Profit, așadar, de ocazie, pentru a renunța – cel puțin deocamdată – la orice prestație publică (articole, interviuri, conferințe, colocvii etc.). Păstrez doar rubrica de la Dilema veche, din loialitate față de un proiect la care am pus umărul. Decizia mea e un minim semn de consecvență, pentru care apelez la înțelegerea cititorilor mei, cîți vor mai fi fiind…”, concluzionează autorul în vârstă de 70 de ani.