Decizia luată de Carmen Iohannis în greva profesorilor. Va merge la ore?

de: Corina Oprea
18 05. 2023

Situația din învățământul românesc este extrem de dificilă. Profesorii au planificat grevă de luni, 22 mai, în toate unitățile de învățământ. Toată lumea se întreabă, însă, dacă și Carmen Iohannis va participa la această mișcare valabilă pentru toată țara, având în vedere că și ea este cadru didactic.

Carmen Iohannis nu va participa la grevă

Profesorii au plănuit să înceapă greva de luni, 22 mai. Liderii de sindicat au făcut un apel către părinți să-și tină copiii acasă, pentru că va fi grevă în școli, în grădinițe, în licee, dar și în universități, dar doar de avertisment. Astfel, vor fi puse lacătele pe școli mult mai devreme decât era stabilită ultima zi de cursuri.

Carmen Iohannis, prima doamnă a României, și ea cadru didactic, nu va participa la grevă. Se pare că nu este membru de sindicat și nici nu a semnat lista, ceea ce înseamnă că va veni la cursuri la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, din Sibiu. Restul colegilor săi au semnat că vor ieși la grevă și nu vor veni la catedră de luni.

Klaus Iohannis a trasnmis că înțelege alegerea profesorilor și consideră că aceștia au motive întemeiate pentru a recurge la astfel de revolte. Președintele susține că, pentru a avea un învățământ de calitate, profesorii trebuie plătiți la adevărata lor valoare și școlile au nevoie să fie

„Solicitările dascălilor pentru măriri salariale, după părerea mea, sunt îndreptățite. Dacă dorim să avem în România un învățământ de foarte bună calitate, atunci trebuie să avem toate condițiile, nu doar școli moderne, săli de clasă bine dotate, cabinete dotate, trebuie să avem grijă și de cei care formează tânăra generație.

Dascălii trebuie plătiți la adevărata lor valoare. O să insist pe această chestiune ca la Ministerul Muncii să se lucreze un pic mai repede pe noul proiect de legea salarizării și grilele care se fac pentru învățământ să fie unele care, sigur, satisfac nevoile sistemului.”, a spus Iohannis.

Grevă la sindicatele din Sănătate

După ce profesorii au stabilit deja calendarul conform căruia vor ieși în stradă, angajații din sistemul de sănătate au decis să protesteze și ei. Conform Federației Solidare Sanitare, cei care lucrează în domeniul Sănătății au stabilit un miting de protest în Piaţa Victoriei din Capitală în data de 8 iunie.

De la data de 1 iulie va fi declarată greva generală, precum și demisia în masă din contractele de gărzi ale medicilor

„Consiliul de Coordonare al Federaţiei Solidaritatea Sanitară, întrunit ieri, 17.05.2023, a decis declanşarea acţiunilor de protest, conform următorului calendar: începând cu data de 23 mai 2023 – demararea strângerii semnăturilor pentru greva generală; 8 iunie 2023 – mitingul membrilor Solidaritatea Sanitară în Piaţa Victoriei, urmat de un marş către Ministerul Muncii, Ministerul Sănătăţii şi Palatul Parlamentului; 15.06.2023 – pichetarea unităţilor şi depunerea preavizului pentru demisia din contractele aferente gărzilor suplimentare; 27.06.2023 – grevă de avertisment, în intervalul orar 10:00-12:00; 1.07.2023 – declanşarea grevei generale a lucrătorilor din sănătate şi demisia în masă din contractele de gărzi a medicilor”, se arată într-un comunicat al organizaţiei sindicale, citat de Agerpres.