Decizia este oficială! Ce reguli trebuie să respecte românii, de fapt, când poartă mască. Lista excepțiilor

de: Ana Chivu
23 05. 2020

Purtarea măștii de protecție este obigatorie în starea de alertă. Care sunt modificările oficiale publicate în Monitorul Oficial și ce reguli trebuie să respecte românii?

Regulile pe care românii trebuie să le respecte când poartă mască

A fost publicat ordinul privind obligativitatea purtării măștii de protecție în Monitorul Oficial. Nici urmă de dubii pentru români în privința asta acum. Mulți nu au luat în considerare măsurile impuse de oficiali după ce starea de urgență a expirat, crezând că relaxarea este aproape totală în starea de alertă. Nu este așa! Oamenii trebuie în continuare să fie atenți și preventivi pentru ca virusul să nu continue să se răspândească. Conform noului ordin, masca trebuie purtată în orice spațiu public închis precum: în spații comerciale, în mijloace de transport în comun și la birou.

Un lucru foarte important pe care trebuie să-l știe românii este faptul că există și exepții, care au fost de curând modificate ca urmare a unor discuții avute de premierul Orban cu ministrul Sănătății. Pe lista excepțiilor se afla purtarea măștii întrun birou cu mai mulți angajați, dacă între ei era o distanță de cel puțin doi metri, acum nu mai este valabilă. Doar dacă ai biroul tău propriu ești ferit de această regulă, dacă împarți încăperea cu alcineva trebuie să porți mască. Alte modficări au intervenit în cazul vorbitorilor în public – aceștia trebuie să aibă o distanță de cel puțin trei metri față de oamenii din public, iar în public să se afle maximum 16 persoane.

Lista excepțiilor purtării măștilor de protecție

Lista excepțiilor

a) ) angajatul este singur în birou sau se află minim 2 m între persoanele din acel birou, cu condiția aerisirii camerei, cel puțin la două ore și se asigură dezinfecția suprafețelor;
b) persoana suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare;
c) persoana desfășoară activitați fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescuta, etc.);
d) prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
e) vorbitorii în public cu condiția respectării distanței de 3 metri
f) elevii/studenții doar în timpul orelor de curs, dacă se respectă distanțarea corespunzătoare
g) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani. (Sursa: ms.ro)