Decizia disperată a Rusiei din războiul cu Ucraina. Ce salarii oferă soldaților voluntari

de: Cătălina Burghelea
18 09. 2022

Se pare că războiul din Ucraina l-a scos din sărite pe Vladimir Putin, care caută disperat ajutor pentru a-și continua planurile sângeroase în țara vecină. Mai nou, armata rusă folosește camioane mobile de recrutare cu care să atragă voluntari, oferind aproape 3.000 de dolari pe lună ca stimulent. În felul acesta, Kremlinul speră ca „operațiunea militară specială” să fie un succes.

Ce face Vladimir Putin pentru a continua războiul din Ucraina

O unitate specială a staționat, sâmbătă, 17 septembrie, un astfel de camion într-un parc central din orașul Rostov (sudul Rusiei) și a îndepărtat părțile laterale pentru a dezvălui un birou mobil. Mai mulți soldați îmbrăcați în camuflaj și cu măști negre și-au arătat armele trecătorilor interesați și au împărțit broșuri colorate intitulate „Serviciul militar pe bază de contract – alegerea unui om adevărat”.

Moscova vrea să atragă soldați voluntari

Pe de altă parte, nici Rusia și nici Ucraina nu dezvăluie pierderile militare în conflictul care durează de șapte luni, pe care agențiile de informații occidentale le estimează la zeci de mii de persoane de ambele tabere. Ca idee, Moscova nu a mai actualizat bilanțul oficial al morților de la 25 martie, când a dezvăluit 1.351 de soldați ruși uciși și 3.825 de răniți. Iar săptămâna trecută, Kremlinul a spus că nu s-a discutat despre o mobilizare la nivel național pentru a-și întări forțele.

Însă, campania de recrutare demonstreză că armata lui Putin are nevoie de mai mulți bărbați. Potrivit ofițerului responsabil de camionul din Rostov, vor fi eligibili rușii și străinii cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, cu cel puțin studii medii.

„Cetățenii cu spirit patriotic aleg să semneze contracte de trei sau șase luni pentru a lua parte la operațiunea militară specială”, a explicat maiorul Serghei Ardașev.

Ce salarii oferă Rusia dacă te înrolezi în armată

Salariul minim lunar oferit de Rusia este de 160.000 de ruble (2.700 de dolari), asta înseamnă de aproape trei ori mai mare decât media națională! Un astfel de potențial recrut fusese muzicianul Viktor Yakunin, motivând că a fost întotdeauna atras de ideea serviciului militar și că acum aduna documentele necesare.

„Mi-ar plăcea să servesc în trupele aeropurtate. Părinții mei m-au educat încă din copilărie să îmi iubesc patria, să protejez lumea rusă. Cred că puterea este cu noi”, a spus rusul.

În interiorul camionului militar, Viktor Yakunin s-a așezat lângă Serghei Ardashev, care i-a relatat că următorul pas va fi un examen mental. Dacă îl va trece, mai are de dat un test fizic de viteză, forță și rezistență. În cazul în care se dovedește apt, muzicianul ar urma să „ajungă la o unitate militară, să se înroleze într-o anumită divizie și să înceapă serviciul militar”.